Untul de arahide poate fi benefic în lupta împotriva maladiilor cardiace, deoarece este bogat în grăsimi polinesaturate, care reduc semnificativ concentraţia de colesterol rău din sînge, potrivit unui studiu publicat în ”Journal of Nutrition”. Untul de arahide, consumat de cel puţin cinci ori pe săptămînă, reduce cu aproape 50% riscul de producere a infarctului, în opinia cercetătorilor americani. O echipă de experţi de la Harvard Medical School din Boston a ajuns la această concluzie, după ce a studiat obiceiurile alimentare a mii de femei care sufereau de diabet de tipul II. Această maladie conduce la creşterea semnificativă a riscului de producere a infarctului şi a accidentelor cerebrale. În Marea Britanie, dieta şi stilul de viaţă necorespunzătoare au condus la creşterea numărului de persoane afectate de diabet de tipul II, de la 1,5 milioane de bolnavi, în urmă cu cinci ani, la 2,25 de milioane de pacienţi, în prezent.
”Arahidele au un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi unul ridicat de grăsimi monosaturate şi polinesaturate, despre care s-a dovedit că reduc concentraţia colesterolului rău (LDL)”, au explicat cercetătorii americani. Colesterolul LDL, cunoscut sub denumirea de colesterol rău, reprezintă acel tip de grăsime din sînge care are efecte negative asupra inimii. Oamenii de ştiinţă susţin că arahidele şi untul de arahide contribuie la reducerea inflamaţiilor din organism şi la însănătoşirea reţelei de vase de sînge din jurul inimii. Cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare a peste 6.000 de femei care au participat la Nurses Health Study, un studiu pe termen lung prin care sînt analizate tendinţele înregistrate în starea de sănătate a reprezentantelor sexului frumos, care a debutat în 1976. Femeile participante la acest studiu sufereau de diabet de tipul II, acea formă a bolii care apare de regulă la adulţi şi este asociat cu obezitatea şi cu sedentarismul. Deşi cei mai mulţi dintre pacienţi îşi controlează boala prin modificarea dietei, această maladie creşte considerabil riscul de apariţie a altor maladii extrem de periculoase. Între 1980 şi 2002, toţi voluntarii au completat chestionare ce conţineau întrebări despre obiceiurile lor alimentare, la fiecare doi sau patru ani. Comparînd rezultatele studiului cu datele referitoare la numărul persoanelor care au suferit un infarct şi/sau un accident cerebral, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau arahide cu regularitate au beneficiat de cea mai mare protecţie, iar riscul de apariţie a acestor maladii a fost redus cu pînă la 44%.