Unul din cinci copii români nu merge la școală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consecințe dezastruoase asupra întregii societăți

Unul din cinci copii români nu merge la școală

Social 25 Februarie 2016 / 16:56 1545 accesări
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Gabriel Liviu Ispas: „Dacă le-aș condiționa obligativitatea de a-și trimite copilul la școală, n-ar mai avea bani să se ducă la birt (...)“

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Gabriel Liviu Ispas: „Dacă le-aș condiționa obligativitatea de a-și trimite copilul la școală, n-ar mai avea bani să se ducă la birt (...)“

Unul din cinci copii români nu merge la școală, țara noastră aflându-se la coada UE în ceea ce privește rata părăsirii timpurie a învățământului, arată datele prezentate de reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, la o conferință ce a avut loc joi, 25 februarie. Cifrele sunt îngrijorătoare - conform ultimelor statistici, abandonul școlar în România este de 18,5%. ”În Croația, rata părăsirii timpurie a școlii este de 2,7% - cea mai mică din UE. Abandonul școlar are consecințe dezastruoase asupra întregii societăți, afectând dezvoltarea pe termen lung a României”, a precizat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin Alexandru Manda. Cei care renunță la cursuri sunt în principal copiii care locuiesc la țară. ”La nivel rural, aproape 5 din 10 copii români de vârstă școlară nu frecventează cursurile. Acești copii pleacă din start în viață cu o șansă minimă. Una din principalele cauze pentru care abandonul școlar a atins procentul de 18,5% este decontarea navetei elevilor. În prezent, naveta este plafonată, elevilor fiindu-le decontat undeva la 20 - 25% din costul ei”, a adăugat Manda. Decontul navetei nu este cea mai importantă cauză a abandonului școlar, susține secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Gabriel Liviu Ispas. Potrivit lui, majoritatea copiilor care abandonează școala provin din familii sărace, care nu pun preț pe educație, fiind forțați de părinți să renunțe la școală și să se apuce de muncă. Astfel, ambițiile multor micuți le sunt năruite chiar de cei care ar trebui să se asigure de viitorul lor. ”Haideți să ne uităm de unde provin cei care abandonează școala. Să ne uităm la grupurile respective și să ne întrebăm cam câte ajutoare sociale dăm aparținătorilor lor. Cam câți bani pleacă de la statul român pe un cult al nemuncii, la niște oameni care sunt apți de muncă”, a spus Ispas. Secretarul de stat propune ca familiilor nevoiașe să le fie sistate ajutoarele sociale dacă nu își trimit copiii la școală. ”Dacă le-aș condiționa obligativitatea de a-și trimite copilul la școală, n-ar mai avea bani să se ducă la birt și atunci l-ar împinge pe copil să se ducă la școală. Nu se duce copilul la școală, statul suspendă dreptul la facilitățile sociale. Fără politici sociale integrate, totdeauna vom avea aceeași problemă”, a precizat secretarul de stat.

CE AU FĂCUT CU BANII FIRMELE CARE TRANSPORTAU ELEVI

”Eram secretar general adjunct în momentul în care s-a decis plafonarea decontării navetelor. Într-o dimineață, fără nicio explicație, mai multe județe, printre care la loc de frunte putem spune că este Constanța, au triplat costurile. Era vorba de o îmbogățire fără temei a unor companii care în mod nesimțit, pe spatele unor copii, s-au gândit să facă profit”, potrivit secretarului de stat. Soluția ar fi ca banii pentru decontarea transportului elevilor să meargă în totalitate la Consiliile Județene, spune oficialul. ”Când discutăm la nivel de Guvern despre transport, vrem să punem toți banii la Consiliile Județene, inclusiv partea de finanțare complementară. Consiliul Județean, când dă un ban, să se gândească dacă îi convine să plătească atât de mult pentru elevi. Este o soluție. Elevii trebuie să aibă transport integral gratuit, dar trebuie să vedem în ce condiții”, a declarat Gabriel Ispas.



12