Unul din patru români se află în evidenţa Biroului de Credit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Unul din patru români se află în evidenţa Biroului de Credit

Biroul de Credit ar putea introduce, din 2008, un sistem de scoring care va ataşa fiecărei persoane din baza de date un calificativ
Eveniment 03 Ianuarie 2008 / 00:00 706 accesări

Numărul românilor luaţi în evidenţa Biroului de Credit a ajuns la 5 milioane de persoane în decembrie 2007, reprezentînd aproape un sfert din populaţia României, de la 1,8 milioane de persoane la sfîrşitul lui 2006, a declarat, la sfîrşitul anului trecut, directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure. “În prezent, baza de date a Biroului de Credit cuprinde, cu informaţie pozitivă şi negativă, 5 milioane de persoane fizice, acestea deţinînd 8 milioane de conturi”, a spus Epure. Numărul celor aflaţi în evidenţa instituţiei a crescut cu 1,2 milioane, iar numărul conturilor deţinute de debitori a urcat cu 2 milioane în mai puţin de două luni. Clienţii băncilor luaţi în evidenţa Biroului de Credit sînt fie restanţieri - cu sume de peste 10 lei - la plata creditelor, fie persoane care au contractat deja un împrumut la una dintre entităţile luate în evidenţă de instituţie. În primul caz, informaţiile raportate de instituţiile de credit (bănci, societăţi de credit de consum sau de leasing etc.) sînt numite negative, în al doilea caz, acestea sînt denumite pozitive.

“În prezent, în sistemul Biroului de Credit există 38 de participanţi, din care 28 de bănci, care au, cumulat, o cotă de piaţă de 98,4%, şapte societăţi de credit de consum, două de leasing şi una de asigurări. Dintre aceştia, 27 de participanţi raportează informaţie pozitivă”, a explicat Epure. El a mai spus că, din totalul de 27 de instituţii care transmit date despre clienţii care au luat deja un credit, fără a fi neapărat restanţieri, 21 sînt bănci, care însumează o cotă de piaţă de 83,4%, patru sînt societăţi de credit de consum şi două, de leasing. Directorul Biroului de Credit a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea introduce, din 2008, un sistem de scoring care, în cazul aplicării, va ataşa fiecărei persoane din baza de date un calificativ, ajutînd instituţiile de credit să decidă dacă să acorde sau nu un nou împrumut respectivului solicitant. “Biroul de Credit este în faza de a decide implementarea scoringului, care ar avea loc în cursul anului 2008. După ce acest produs va lua fiinţă, toate persoanele fizice din baza noastră de date vor avea ataşat un simbol (trei cifre sau o combinaţie de litere şi semne) care vor arăta, pe baza comportamentului la plată anterior, probabilitatea ca persoana respectivă să-şi plătească ratele la timp în viitor. Acest scor va fi ataşat Raportului de Credit şi va fi transmis, la cerere, participanţilor (de exemplu bănci sau IFN-uri), ajutîndu-i astfel să ia decizia de creditare”, a mai explicat Epure.

În noiembrie 2007, cele mai multe restanţe (73,8%) erau de valoare mică, fiind cuprinse între 1 şi 1.000 de lei. Un sfert (24,8%) erau între 1.001 şi 10.000 de lei, iar restul de 1,4% erau restanţe mai mari de 10.000 de lei, arată datele Biroului de Credit. Volumul creditelor restante din sistemul bancar a ajuns, după primele nouă luni din 2007, la 2,065 miliarde lei, în creştere cu 23,8% faţă de sfîrşitul lui 2006, ritm mai lent decît cel al avansului înregistrat de creditul neguvernamental în aceeaşi perioadă, de 39,7%, mai arată BNR. Creditele acordate populaţiei şi firmelor româneşti au crescut pînă la 129,062 miliarde lei la sfîrşitul lunii septembrie 2007, de la 92,378 miliarde lei la finalul anului trecut. Ponderea creditelor restante pe segmentul pentru populaţie era, la sfîrşitul lunii septembrie 2007, de 0,54% din totalul creditelor pe retail, inferioară faţă de alte segmente, precum cel al firmelor, însă într-o creştere mai accelerată de la începutul anului. Volumul creditelor restante către populaţie era de aproximativ 340 milioane lei la sfîrşitul lui septembrie, nivel cu 163% mai mare decît cel înregistrat la finalul aceleiaşi luni din 2006, în condiţiile în care totalul creditelor pe segmentul de retail ajunsese, după primele nouă luni, la peste 18 miliarde euro.

Taguri articol


12