Unul dintre autorii notelor privind tehnicile de interogare, chemat să depună mărturie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Unul dintre autorii notelor privind tehnicile de interogare, chemat să depună mărturie

Monden 01 Mai 2009 / 00:00 396 accesări

Jay Bybee, unul dintre autorii notelor interne care au constituit baza juridică pentru utilizarea metodelor controversate în războiul împotriva terorismului în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, a fost citat să depună mărturie în faţa Congresului. Într-o scrisoare adresată lui Jay Bybee, preşedintele Comisiei Judiciare a Senatului, Patrick Leahy, îi cere fostului avocat al Departamentului Justiţiei să depună mărturie, scriindu-i: “Există o îngrijorare semnificativă referitor la recomandările juridice ale Biroul consilierului juridic în timp ce eraţi în funcţie, maniera în care au fost efectuate aceste recomandări, argumentele luate în calcul şi rolul jucat de Casa Albă”. Cele patru note interne secrete ale Biroului, publicate la mijlocul lunii aprilie de administraţia Obama, dintre care una datează din 2002 şi este semnată de Jay Bybee, au dezvăluit autorizarea tehnicilor dure de interogatoriu, precum nuditatea prizonierilor, lovirea peste faţă, închiderea în spaţii înguste şi chiar simularea înecului. Notele au fost folosite ca bază juridică pentru interogatoriile desfăşurate în special la centrul de detenţie de la Guantanamo. Potrivit unui articol publicat recent în “The Washington Post”, în care senatorul Patrick Leahy se referă la această scrisoare, Jay Bybee s-a declarat dezamăgit de tratamentul aplicat prizonierilor.

Jay Bybee a condus Biroul consilierului juridic din octombrie 2001 pînă în martie 2003, după care a fost numit judecător federal. În subordinea sa s-au mai aflat Steven Bradbury şi John Yoo şi s-au ocupat de găsirea cadrului legal pentru a permite folosirea torturii. Senatorul Patrick Leahy şi organizaţiile pentru apărarea drepurilor omului au cerut la 21 aprilie demisia judecătorului Bybee. Patrick Leahy propune chiar înfiinţarea unei “Comisii a adevărului” pentru a stabili ce s-a întîmplat în perioada mandatului lui Bush şi să ancheteze în special practicarea torturii.

O altă chestiune spionoasă rămasă de pe vremea administraţiei Bush este Centrul de detenţie de la Guantanamo, pe care noua conducere de la Washington a promis să o închidă. Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a declarat marţi, la Berlin, că SUA şi Europa trebuie să facă sacrificii şi să se pregătească să ia decizii nepopulare pentru a închide centrul de detenţie de la Guantanamo. “Ştiu că Europa nu a înfiinţat baza de la Guantanamo şi că marea parte a continentului se opune acestui centru”, a precizat oficialul american cu ocazia unui turneu diplomatic efectuat la Berlin, apoi la Londra şi luni la Praga, potrivit unei copii a discursului său. SUA se bazează pe statele membre ale UE pentru a găzdui circa 30 de deţinuţi de la Guantanamo. Franţa a confirmat că va primi un deţinut de la Guantanamo, un algerian. Potrivit lui Eric Holder, SUA vor înainta în cîteva săptămîni o cerere oficială către mai multe ţări.

Taguri articol


12