Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a profitat, ieri, de aniversarea independenţei Ucrainei pentru a cere accelerarea procesului de aderare a ţării sale la NATO şi a afişa potenţialul militar al acesteia, după recentul conflict dintre Rusia vecină şi Georgia. “Trebuie să ne accelerăm lucrul pentru a obţine aderarea la sistemul general european de securitate şi a consolida potenţialul de apărare al ţării noastre”, a declarat şeful statului, înainte de a deschide parada militară din centrul Kievului. “Toţi cei cărora le pasă de Ucraina trebuie să o spună deschis: intrarea în sistemul de securitate euro-atlantică este singura modalitate de a proteja viaţa şi bunăstarea familiilor, copiilor şi nepoţilor noştri”, a continuat el. Apelul intervine după conflictul armat dintre Moscova şi Tbilisi, care a lansat în 7 august un atac împotriva republicii separatiste Osetia de Sud, declanşînd o contraofensivă rusă de amploare. Vasta ripostă a armatei ruse, care a pătruns în interiorul teritoriului georgian, a suscitat temeri puternice în Ucraina, care ar putea, potrivit presei şi analiştilor locali, să devină următoarea ţintă a Moscovei.
Jumătate dintre ucraineni îşi simt ţara ameninţată, după conflictul ruso-georgian, potrivit unui sondaj recent. La rîndul său, Iuşcenko a luat clar partea Georgiei şi a mers personal la Tbilisi pentru a-şi exprima solidaritatea. Georgia şi Ucraina, amîndouă foste republici sovietice, încearcă să iasă din sfera de influenţă a Moscovei şi să adere la NATO, spre marea nemulţumire a Rusiei. NATO a promis să integreze cele două ţări pe termen lung, dar a refuzat să le acorde statut oficial de candidat la summit-ul de la Bucureşti din aprilie. Mii de ucraineni s-au îndreptat, duminică, spre artera principală a Kievului, Hreşceatik, pentru a asista la parada militară care a urmat discursului preşedintelui, cu ocazia celei de a 17-a aniversări a independenţei ţării. 22 de avioane, printre care avioane de vînătoare Mig-29 şi bombardiere Su-24M, opt elicoptere, zece tancuri T-64, cîteva zeci de vehicule blindate de transport, sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete, dar şi 3.500 de soldaţi au luat parte la paradă.
A fost prima paradă cu armament greu de Ziua independenţei de după 2001, iar mulţi nu au considerat-o bine venită, mai ales după criza din Georgia şi inundaţiile grave din vestul ţării. Printre criticii paradei a fost şi premierul Iulia Timoşenko, aflată în relaţii conflictuale cu preşedintele. “Premierul crede că parada militară este nepotrivită într-un moment în care Ucraina se confruntă cu inundaţii grave şi pentru că a-ţi arăta muşchii este o provocare”, a declarat vicepremierul Grigori Nemiria, cotidianului britanic “Daily Telegraph”. Părerea sa este împărtăşită de fostul ministru al Apărării Anatoli Griţenko, în prezent deputat al unui partid pro-Iuşcenko. Potrivit lui, Kievul ar fi trebui să folosească banii cheltuiţi cu această paradă pentru antrenarea soldaţilor, armata ucraineană fiind afectată de o lipsă de fonduri.