Compartimentul de Urgenţe al Spitalului Huşi şi-a reluat activitatea, după mai bine de o săptămână de când a fost închis în urma demisiei medicului ce coordona această structură din cauza amenzii de 1.500 de lei primite în cazul morţii suspecte a unei fetiţe de patru ani. Potrivit conducerii Spitalului Municipal Huşi, redeschiderea Compartimentului de Primiri Urgenţe (CPU) s-a făcut odată cu detaşarea unui medic specialist de la SMURD Vaslui, care va avea sarcina de a coordona activitatea structurii unităţii medicale din Huşi pentru următoarele trei luni. În aceste condiţii, urgenţele medicale nu vor mai fi redirecţionate către spitalele din Vaslui şi Iaşi, aşa cum s-a întâmplat în ultima săptămână, după ce activitatea CPU a fost închisă din cauza demisiei medicului care gestiona activitatea CPU Huşi. ”Detaşarea medicului specialist pe urgenţe s-a făcut de către Centrul Zonal Iaşi al SMURD, în urma numeroaselor solicitări făcute în acest sens. Acum, odată ce avem coordonator al CPU, au revenit în activitate şi ceilalţi medici de la alte spitale din judeţ care-şi desfăşurau activitatea la noi în acest compartiment, putând fi reluat astfel şi programul de gărzi. Sperăm ca, pe perioada celor trei luni de detaşare a medicului de la SMURD Vaslui, să găsim o soluţie definitivă pentru cel care va coordona pe viitor activitatea Urgenţelor”, a declarat managerul Spitalului Municipal Huşi, Lucia Rotaru. Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Huşi a fost închis de conducerea unităţii după ce medicul ce coordona activitatea acestei structuri şi-a dat demisia în urma amenzii de 1.500 de lei primite în cazul morţii suspecte, la 40 de minute de la internare, a unei fetiţe de patru ani. În aceste condiţii, urgenţele medicale din zona Huşi au fost direcţionate către Spitalul Judeţean Vaslui şi clinicile de specialitate din Iaşi.
Mai multe instituţii şi persoane responsabile de buna desfăşurare a actului medical în cazul fetiţei moarte în condiţii suspecte au fost sancţionate de comisia desemnată de Ministerul Sănătăţii cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 25.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor. Ministerul Sănătăţii a declanşat, în urmă cu o lună, o anchetă la Spitalul Huşi în cazul fetiţei de patru ani moarte în condiţii suspecte la 40 de minute de la internare, după ce a fost diagnosticată cu laringită acută, pe lângă examinarea documentelor fiind audiate şi cadrele medicale implicate în acest caz.
Fetiţa de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, a murit în 4 octombrie la Spitalul Municipal Huşi, la 40 de minute de la internare, iar părinţii acesteia acuză de malpraxis cadrele medicale. Fetiţa a fost diagnosticată de medicul de gardă cu laringită acută, cu sindrom febril, şi a primit tratament cu antibiotic. Părinţii fetiţei cred însă că medicul i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.