Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că va emite un ordin prin care toţi pacienţii care au cod roşu de urgenţă vor fi internaţi în spital în cel mai scurt timp, indiferent de punctele de vedere ale medicilor de pe secţii. “O să reglementez printr-un ordin ca, începînd de marţi (mîine - n.r.), toţi pacienţii diagnosticaţi cu cod roşu să fie spitalizaţi”, a declarat ministrul, care a adăugat că se va face şi o instruire cu toţi şefii de unităţi primiri urgenţe (UPU) din ţară astfel încît să se înţeleagă menirea actului normativ privind triajul pacienţilor şi clasificarea urgenţelor pe coduri de culori. “În spiritul transparenţei am decis ca marţi (mîine - n.r.), la Bucureşti, să convocăm principalii directori ai spitalelor de urgenţă din ţară, cu preponderenţă cei care au UPU şi cei care sînt în structura spitalelor clinice astfel încît să înţelegă care este problema, unde se produce fractura dintre UPU şi restul secţiilor din spital. Le voi propune nişte măsuri simple, dar care să reglementeze situaţia astfel încît ce s-a întîmplat la Satu Mare să nu se mai întîlnească”, a spus Ion Bazac.
Se limitează numărul de non-urgenţe la 55 la sută din capacitatea de paturi a spitalelor
Referindu-se la problema locurilor în spital, Bazac a enunţat ideea creării unui staţionar la UPU, astfel să existe paturi disponibile pentru ca pacienţii să poată să fie internaţi imediat. “E nevoie de un staţionar cu paturi reprezentînd aproximativ zece la sută din numărul total de paturi din spitalul în care aceste urgenţe trebuie să fie internate în mod obligatoriu, iar la nivelul spitalelor judeţene care au UPU vom limita numărul de non-urgenţe la 55 la sută din capacitatea de paturi a spitalului, astfel încît să fie în orice fel de moment paturi disponibile în mod necondiţionat pentru pacienţii aflaţi în urgenţă”, a afirmat Bazac. În ţară sînt spitale care au în alcătuire asemenea saloane staţionare însă, în cele mai multe cazuri, paturile sînt insuficiente. Un exemplu în acest sens este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Staţionarul UPU este aproape în permanenţă plin pînă la refuz, existînd şi situaţii cînd bolnavii stau pe tărgi, pe holurile UPU. Nu de mult, medicul şef al UPU, din cadrul SCJU, dr. Rodica Tudoran, a explicat că la nivelul unităţii există specialişti care identifică gravitatea cazurilor, astfel că bolnavii sînt primiţi la consult nu în ordinea în care au ajuns la spital, aşa cum cer ei. „Nu întotdeauna cei care ajung în UPU sînt urgenţe medicale. Din păcate, mulţi nu înţeleg că trebuie să avem grijă în principal de cazurile care constituie cu adevărat urgenţe”, spune medicul şef. Ea susţine că triajul bolnavilor nu se poate face corespunzător, în lipsă de spaţiu. La Constanţa, salvarea va veni imediat ce noua construcţie a UPU va fi dată în folosinţă.
12 ore de gardă în UPU
Ministrul Bazac a mai spus că are în vedere limitarea gărzii de la UPU la 12 ore, iar în acest sens va solicita ministrului de Finanţe ca toate posturile de medic specialist şi de medic rezident în ultimul an, vacante acum, să fie deblocate şi scoase imediat la concurs pentru depăşirea crizei de personal din spitale. Reamintim că Ministerul Sănătăţii a aprobat recent Protocolul naţional de triaj al pacienţilor în caz de urgenţă, care stabileşte regulile de triaj ale cazurilor de urgenţă care se prezintă în UPU, astfel încît prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă. Algoritmul stabileşte modul de încadrare a fiecărui caz într-o categorie anume în momentul prezentării în urgenţă şi se foloseşte mai ales atunci cînd UPU este aglomerată. De asemenea, protocolul stabileşte timpul maxim de la sosire pînă la consultarea de către primul medic. Potrivit protocolului, cazurile se pot clasifica în cinci categorii, de la Cod Roşu, ce înseamnă pacient în stare extrem de gravă, ce trebuie consultat imediat, pînă la Cod Alb, ce prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 120 minute. Codurile intermediare sînt: Galben, ce prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 10 minute, Verde, timp maxim de aşteptare - 30 minute, şi Albastru, timp maxim de aşteptare - 60 de minute.
Toate măsurile au venit de urgenţă după ce, în ultima perioadă, atenţia opiniei publice a fost îndreptată asupra unor cazuri petrecute la Slatina, Satu Mare şi Bacău, după decesul unor pacienţi care fie au fost plimbaţi pe la mai multe secţii ale unor spitale, fie au murit în contextul unui personal insuficient în spitale. Reamintim că, în 22 ianuarie, un bolnav de 62 de ani, din judeţul Olt, care a fost plimbat aproape patru ore între secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a murit fără ca vreun medic să îi acorde tratamentul necesar. În judeţul Satu Mare, o femeie de 71 de ani, din Tătărăşti, a murit, marţi seară, după ce a fost pasată de la un spital la altul două zile şi apoi trimisă acasă de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. În judeţul Bacău, Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Bacău a declanşat o anchetă, vineri seară, la Spitalul Orăşenesc din Comăneşti, după ce o femeie de 33 de ani, din comuna Palanca, a murit joi după-amiază, în unitatea spitalicească unde se dusese să nască. Medicul ginecolog plecase acasă, după 36 de ore de gardă… „Este normal ca după o perioadă de gardă atît de lungă să intervină oboseala, mai ales că turele se repetă uneori şi la două-trei zile, de aceea, voi propunere reducerea lor”, a declarat Bazac. Demnitarul doreşte, de asemenea, ca spitalele din oraşele mici, unde nu sînt medici specialişti suficienţi, să fie transformate în centre de diagnostic şi să se învestească în ambulanţe, care să transporte pacienţii către spitalele mari.