Urmaşa lui Traian Lalescu, la UMC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concursul Naţional de Matematică „Traian Lalescu”

Urmaşa lui Traian Lalescu, la UMC

Social 16 Mai 2011 / 00:00 3804 accesări

Sute de studenţi din întreaga ţară s-au adunat, sâmbătă, la Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC), pentru a participa la Concursul Naţional de Matematică „Traian Lalescu”, organizat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu instituţia de învăţământ superior constănţeană. La competiţie s-au înscris peste 80 de studenţi din Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. Concursul studenţesc de matematică este organizat anual şi se adresează studenţilor facultăţilor de matematică şi informatică, care se întrec în a-şi dovedi abilităţile. Competiţia, desfăşurată anul trecut la Iaşi, poartă numele marelui matematician Traian Lalescu (1882 - 1929). Considerat unul dintre cei mai mari matematicieni ai României, munca lui fiind recunoscută şi peste hotare, Traian Lalescu a descoperit matematica întâmplător, savantul alegându-şi, iniţial, un alt drum în viaţă. „În timp ce se plimba pe holul liceului unde învăţa, a observat un coleg care rezolva problemele din Gazeta Matematică. Întrebat de ce face acest lucru, respectivul coleg i-a răspuns că acesta este hobby-ul lui. La puţin timp după această conversaţie, Traian Lalescu a început să rezolve şi el problemele din Gazeta matematică şi chiar să propună probleme”, a declarat preşedintele Fundaţiei „Traian Lalescu, nepoata marelui om, Smaranda Lalescu.

DOCTORAT LA SORBONA. În scurt timp, la redacţia Gazetei, numărul plicurilor ce conţineau problemele rezolvate de Traian Lalescu, precum şi pe cele propuse, a început să crească, ceea ce i-a determinat pe redactorii acesteia să-l invite pe Traian Lalescu la sediul publicaţiei. Nu mică le-a fost mirarea când, în locul unui profesor cu experienţă, s-au întâlnit cu un elev de clasa a X-a. „I-au recunoscut potenţialul şi l-au sfătuit să studieze matematica. Aşa se face că a renunţat la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele pentru a se înscrie la Facultatea de Matematică”, povesteşte Smaranda Lalescu. Traian Lalescu a plecat cu bursă la Paris, Franţa, unde şi-a dat doctoratul, în 1908, la Sorbona, cu o teză de excepţie despre ecuaţiile integrate. Printre lucrările publicate se numără şi primul tratat din lume asupra ecuaţiilor integrate şi o serie de studii în domenii diferite: ecuaţii funcţionale, serii trigonometrice, fizică matematică, geometrie, mecanică, algebră sau istoria matematicii. „Concursul de matematică care îi poartă numele a fost organizat, pentru prima dată, în 1962. Am înfiinţat Fundaţia „Traian Lalescu” pentru a încerca să păstrăm în viaţă concursul şi să-l aducem în atenţia tinerilor pe Traian Lalescu, pentru că este bine ca aceştia să aibă modele demne de urmat”, a adăugat Smaranda Lalescu.

SESIUNE DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE. Concomitent cu Concursul Naţional de Matematică „Traian Lalescu”, sâmbătă, la UMC a avut loc şi Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor UMC 2011. „Pornind de la experienţele pozitive ale ediţiilor precedente ale manifestării, am organizat prezentarea celor peste o sută de lucrări în nouă secţiuni, pe teme tehnice de specialitate. Toate lucrările prezentate vor fi cuprinse într-un volum cu recunoaştere internaţională”, a declarat rectorul UMC, prof. Univ. Dr. Cornel Panait.



12