Peste mai puţin de 10.000 de ani, planeta noastră se va confrunta cu o eră glaciară mai aspră decît precedenta. Cecetătorii britanici şi canadieni au declarat că o creştere a nivelului gazelor de seră, precum cea din perioada actuală, ar putea să îi avertizeze pe oamenii de ştiinţă din viitor că pe Terra va urma o perioadă glaciară, care va acoperi sub un strat permanent de gheaţă cea mai mare parte a Canadei, SUA, Europei şi Rusiei. Specialiştii au spus că acest studiu, bazat pe datele oferite de fosilele microorganismelor marine şi pe fluctuaţiile orbitei terestre, nu îndeamnă în niciun caz la încetarea eforturilor care se fac împotriva încălzirii globale, cauzată de gazele de seră rezultate din activităţilor umane şi din arderea combustibililor fosili. ”Noi spunem: Nu apăsaţi pe butonul panicii”, a declarat Thomas Crowley, un cercetător american de la Universitatea din Edinburg, co-autor al acestui studiu, alături de specialiştii canadieni de la Universitatea din Toronto. ”Noi nu spunem că trebuie să continuăm să deversăm dioxid de carbon în atmosferă”, a declarat Crowley.
Procesul de răcire a planetei va începe peste 10.000 - 100.000 de ani, potrivit modelului previzionar, a adăugat Crowley. ”Din punct de vedere geologic, înseamnă că va fi chiar mîine, dar din fericire mai avem suficient timp pentru a ne contrazice în privinţa nivelului acceptabil de gaze de seră din atmosferă”, a glumit specialistul american. Conform acestui model de previziune climaterică, vaste zone de gheaţă vor acoperi emisfera nordică şi oceanul din jurul Antarcticii, fapt ce va contribui la o scădere a nivelului mărilor cu 300 de metri. În urma acestui proces, Rusia şi Alaska nu vor mai fi despărţite de întinderi de apă. În ultima perioadă glaciară, nivelul mărilor a scăzut cu 130 de metri, iar multe zone din Rusia nu au fost acoperite de gheaţă. Cercetătorii au putut să creeze un model de simulare pentru a determina nivelul mărilor, pornind de la fosilele microorganismelor marine. Concentraţia chimică a oceanelor este diferită, deoarece atunci cînd nivelul mării scade, apa mărilor devine mai concentrată şi, deci, conţinutul în sare devine mai mare. O mărire a suprafeţelor de gheaţă va marca sfîrşitul perioadei de încălzire a planetei, începută în urmă cu 50 de milioane de ani în urmă, cînd Antarctica era aproape lipsită de gheaţă.
Specialiştii consideră că perioadele glaciare şi perioadele de încălzire din ultimii 900.000 de ani au o frecvenţă de alternare tot mai ridicată. Acest model de previziune sugerează faptul că instabilitatea climei va fi tot mai accentuată, pînă cînd Terra va ajunge la o climă mult mai rece şi care va dura mult mai mult. O astfel de modificare a avut loc în urmă cu 34 de milioane de ani, cînd Antarctica a fost acoperită cu gheaţă pentru prima oară. Un semnal ar putea fi o uşoară creştere a stratului de gheaţă de la cei doi poli. Gheaţa şi zăpada suplimentară vor reflecta şi mai mult razele şi căldura solară în spaţiu, iar acest lucru va accelera procesul de răcire a climei.