Următoarea navetă cargo europeană automatizată se va numi Kepler

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Următoarea navetă cargo europeană automatizată se va numi Kepler

Monden 20 Februarie 2009 / 00:00 438 accesări

Noua navetă cargo europeană automatizată complet, concepută de Agenţia Spaţială Europeană pentru a transporta materiale şi provizii pe Staţia Spaţială Internaţională, se va numi Johannes Kepler, în onoarea marelui om de ştiinţă german din secolul al XVII-lea. The Automated Transfer Vehicle (ATV) este în faza de asamblare, în prezent, în oraşul german Bremen şi urmează să fie lansat în 2010, în prima lui misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Primul ATV european s-a numit Jules Verne, după numele celebrului scriitor francez de science-fiction şi şi-a încheiat misiunea anul trecut, la sfîrşitul lunii septembrie. ATV-ul Jules Vernes a transportat cinci tone de materiale şi provizii pe Staţia Spaţială Internaţională, la care s-a conectat pe data de 3 aprilie, după care a fost programat să revină pe Pămînt, într-o cădere controlată şi să ardă în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific. ATV-ul este unul dintre cele mai reuşite vehicule spaţiale create în Europa. După lansare, acesta poate fi dirijat către orice punct din spaţiu şi poate să se conecteze, printr-o procedură complet automatizată, la Staţia Spaţială, după ce ajunge la destinaţie. ATV-ul Kepler este al doilea dintr-o serie de cinci care urmează să fie utilizate pe Staţia Spaţială, pentru transportarea alimentelor, apei, combustibilului şi oxigenului. Agenţia Spaţială Europeană a cerut specialiştilor din industrie să găsească modalităţi prin care Kepler să poată fi îmbunătăţit, pentru a putea aduce în siguranţă pe Pămînt diverse materiale şi deşeuri de pe Staţia Spaţială şi pentru a putea fi transformat într-un sistem de transportare a astronauţilor. Un alt dispozitiv spaţial cu numele de Kepler este un nou telescop conceput de NASA, care va încerca să descopere planete din afara sistemului nostru solar şi care va fi lansat în luna martie.

Johannes Kepler a fost părintele mecanicii celeste. Cele trei legi pe care le-a enunţat descriu mişcările planetare şi le permit oamenilor de ştiinţă să prezică în ce fel se vor mişca diversele corpuri spaţiale în înteriorul sistemului nostru solar.



12