Următorii 40 de ani, cruciali pentru climă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Următorii 40 de ani, cruciali pentru climă

Monden 13 Ianuarie 2010 / 00:00 383 accesări

● Viitor sub semnul întrebării ● Oficialii guvernamentali ar trebui să facă tot posibilul pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în cursul următorilor 40 de ani, pentru a evita înrăutăţirea iremediabilă a condiţiilor climatice pe termen lung, se arată într-un studiu publicat luni. Cercetătorii au examinat, cu ajutorul unui program informatic, cum diferite niveluri de emisii de gaze cu efect de seră (GES) în 2050 ar putea împiedica atingerea obiectivului de a limita creşterea temperaturii terestre la 2 sau 3 grade peste media erei preindustriale. La summit-ul de la Copenhaga al ONU, din decembrie, ţările au încheiat un acord minimal care a subliniat necesitatea de a limita creşterea temperaturii planetei cu 2 grade, dar a rămas foarte ambiguu în legătură cu metodele de a atinge acest obiectiv.

● Creştere-limită ● Studiul defineşte pragurile critice care, dacă sunt depăşite în 2050, ar împiedica atingerea obiectivelor de variaţie maximă de temperatură la sfârşitul secolului, cu tehnologiile energetice actuale. Unul dintre scenariile analizate de aceşti experţi arată că ar fi necesară reducerea emisiilor GES cu aproximativ 20% faţă de nivelul lor din 2000, pentru a limita la 2 grade creşterea temperaturii globului la sfârşitul secolului. Potrivit unui al doilea scenariu în care cererea de energie şi de teren arabil ar creşte mai rapid, reducerea emisiilor GES ar urma să fie de 50%. Autorii raportului conchid că o astfel de reducere este dificil de realizat cu sursele cunoscute de energie. Aceste activităţi la care participă cercetători americani şi europeni apar în analele Academiei Americane de Ştiinţe, datate din 11 ianuarie.

● Şanse minime ● Simulările arată că, în anumite cazuri, chiar dacă se face tot ce este posibil pentru a reduce emisiile de GES până în 2050, sunt doar 50% şanse să putem limita creşterea temperaturilor terestre la două grade până la sfârşitul anului 2100 şi doar dacă facem tot ce este posibil în cea de-a doua jumătate a secolului, a explicat Keywan Riahi, cercetător în cadrul Institutului Internaţional pentru Studii Aplicate din Austria, co-autor al studiului. Chiar dacă guvernele sunt de acord asupra unui obiectiv pe termen lung, fără a limita emisiile GES în cursul următoarelor decenii, s-ar putea să descoperim că suntem incapabili să atingem acest scop, pentru că unele opţiuni dezirabile ar putea să nu mai fie posibile din punct de vedere tehnologic sau ar putea deveni mult prea costisitoare, a argumentat şi Brian O\'Neill, cercetător în cadrul Centrului Naţional pentru Cercetare Atmosferică din SUA, co-autor al raportului.

Taguri articol


12