Urmau să ajungă pe Staţia Spaţială, dar capsula Soiuz s-a prăbuşit! Ce s-a întâmplat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Urmau să ajungă pe Staţia Spaţială, dar capsula Soiuz s-a prăbuşit! Ce s-a întâmplat

Ştiință 11 Octombrie 2018 / 16:03 2023 accesări
Cosmonautul rus Aleksei Ovcinin şi astronautul american Nick Hague

Cosmonautul rus Aleksei Ovcinin şi astronautul american Nick Hague

Astronautul american Nick Hague şi cosmonautul rus Aleksei Ovcinin au fost recuperaţi de către echipele de salvare pe teritoriul Kazahstanului, a anunţat joi o sursă din cadrul Agenţiei Federale Spaţiale Ruse, Roskosmos, transmite AFP.

Anterior, agenţia Reuters informase că salvatorii au ajuns la locul în care capsula Soiuz - care îi transporta pe cei doi astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) - a fost nevoită să efectueze oaterizare forţatădin cauza unei defecţiuni la unul dintre propulsoare, survenită la scurt timp după decolare. Capsula Soiuz a aterizat în apropiere de oraşul Jezkazgan, din centrul Kazahstanului.

Hague şi Ovcinin decolaseră de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan pentru o misiune de jumătate de an pe Staţia Spaţială Internaţională. Capsula Soiuz s-a reîntors la sol "printr-o coborâre balistică, realizată la un unghi mai ascuţit de aterizare decât în mod normal", a scris NASA pe Twitter.

RIA Novosti anunţă că Roskosmos a dispus crearea unei comisii de urgenţă pentru a analiza cauzele defecţiunii şi că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre această situaţie. Anterior, aceeaşi agenţie de presă a informat că Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman după aterizarea forţată a capsulei Soiuz. Cei doi oameni de ştiinţă trebuiau să se alăture echipajului aflat deja din luna iunie la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, condus de astronautul german Alexander Gerst şi format din astronomul american Serena Aunon-Chancellor şi cosmonautul rus Serghei Prokopiev. Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră. Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.



12