Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) efectuează, începând cu 30 octombrie și până pe 17 noiembrie 2017, controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea și comercializarea peștelui și a produselor din pescuit, conform unui comunicat al Autorității remis luni presei. Potrivit ANSVSA, controalele oficiale în unitățile din sectorul peștelui vizează: ambarcațiunile comerciale de pescuit și punctele de debarcare a peștelui; centrele de colectare a peștelui, fermele de acvacultură cu centre de colectare a peștelui integrate și unitățile de produse proaspete din pescuit (cherhanale); unitățile de procesare a peștelui și a produselor din pescuit; unitățile de depozitare a peștelui și produselor din pescuit; precum și unitățile de vânzare cu amănuntul care comercializează pește și produse din pescuit.
Astfel, în cazul ambarcațiunilor comerciale de pescuit și punctelor de debarcare a peștelui se va verifica respectarea cerințelor privind înregistrarea sanitară veterinară a ambarcațiunilor comerciale de pescuit și a punctelor de debarcare a peștelui; respectarea condițiilor generale de igienă a alimentelor, respectarea cerințelor privind trasabilitatea peștelui și implementarea bunelor practici de igienă și a procedurilor bazate pe principiile HACCP; precum și respectarea cerințelor privind igiena și temperatura peștelui pe timpul depozitării (până la livrarea către unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar sau până la vânzarea cu amănuntul).
În cazul centrelor de colectare a peștelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peștelui integrate și unităților de produse proaspete din pescuit (cherhanale), inspectorii ANSVSA vor verifica, printre altele, respectarea cerințelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare și respectarea cerințelor generale de igienă, în conformitate cu prevederi cu privire la cerințele specifice de igienă și temperatură în care sunt efectuate operațiunile de recepție, răcire, depozitare, preparare, ambalare și livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peștelui, la nivelul unităților de produse proaspete din pescuit (cherhanale).
La unitățile de procesare a peștelui și produselor din pescuit se va verifica respectarea cerințelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare și încadrarea în categorii de risc a unităților care procesează produse din pescuit, a cerințelor generale de igienă și a celor cu privire la tratamentele ce trebuie aplicate pentru distrugerea larvelor unor paraziți. De asemenea, se va controla respectarea condițiilor specifice de igienă și temperatură în care sunt efectuate operațiunile de recepție, depozitare, preparare, transformare a peștelui și a produselor din pescuit, ambalare și livrare a produselor finite și respectarea condițiilor de congelare a peștelui și a produselor din pescuit și de separare mecanică a peștelui.