URSS, prima laureată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Istoria Campionatelor Europene de Fotbal / Episodul I - 1960

URSS, prima laureată

Sport 21 Mai 2008 / 00:00 518 accesări

În perioada 7-29 iunie, în Elveţia şi Austria, se vor disputa partidele ediţiei a 13-a a turneului final al Campionatului European de fotbal. Pentru a intra în atmosfera Europenelor din acest an, pînă la startul actualei ediţii vom face o scurtă istorie a celor 12 ediţii desfăşurate între reprezentativele bătrînului continent.

Început timid

Campionatul European de Fotbal a pornit la drum greoi, reuşind să adune la startul competiţiei din 1960 numai 17 formaţii. Competiţia preconizată de UEFA a fost privită la început cu reticenţe de forţe fotbalistice precum fosta Germanie Federală sau reprezentantele Albionului, care nici nu s-au prezentat la startul primei ediţii. Creată în 1958, după o idee a francezului Henri Delauney, prima ediţie a Cupei Europei pe Naţiuni s-a desfăşurat pe pămînt francez, în onoarea regretatului secretar general al Federaţiei Franceze de Fotbal. În plus, UEFA a decis ca, în semn de recunoaştere a acestuia ca “arhitect şef” al fotbalului european, trofeul înmînat cîştigătoarei să poarte numele Cupa “Henri Delauney”.

România, eliminată în sferturi

Disputată după acelaşi sistem ca şi Cupa Campionilor Europeni, prima ediţie a Campionatului European a programat în optimile de finală, jucate în sistem tur-retur, partide interesante, în care naţionala României a eliminat Turcia, după ce s-a impus, cu 3-0, la Bucureşti şi a pierdut, cu 0-2, la Istanbul, obţinînd astfel calificarea în sferturile de finală alături de Portugalia, Iugoslavia, Franţa, Austria, Cehoslovacia, URSS şi Spania. România a avut ca adversar în sferturi formaţia Cehoslovaciei, care s-a impus în ambele jocuri, cîştigînd la Bucureşti, cu 2-0, şi la Bratislava, cu 3-0. Celelalte trei echipe calificate în semifinale au fost Iugoslavia, URSS şi Franţa.

Prelungirile au adus victoria ruşilor

Turneul final din Franţa a programat o confruntare între formaţiile din fostul “lagăr socialist” şi echipa ţării gazdă. În semifinale, la Paris, Iugoslavia a învins Franţa, cu 5-4 (1-2), în timp ce, la Marsilia, URSS a dispus, cu 3-0 (1-0) de Cehoslovacia. În finala mică, desfăşurată la Marsilia, Cehoslovacia a trecut, cu 2-0 (0-0), de Franţa, obţinînd medaliile de bronz. Finala mare, disputată între URSS şi Iugoslavia, a avut loc, pe 10 iulie 1960, în “oraşul luminii”, pe Stadionul “Parc des Princes”, cîştigătoarea fiind decisă abia după prelungiri. La capătul celor 90 de minute de joc regulamentare, scorul a fost egal, 1-1 (Metreveli 49 / Galic 6). Abia în min. 113, cu şapte minute înainte de încheierea prelungirilor, Ponedelnik a înscris golul victoriei pentru URSS, care, şi datorită formei excelente a portarului Lev Iaşin, a devenit prima campioană a Europei. Iată şi formaţiile care au evoluat în prima finală a Cupei Europei - URSS: Iaşin - Cioheli, Maslenkin, Krutikov - Voinov, Neto - Metreveli, Ivanov, Ponedelnik, Bubukin, Meshi; Iugoslavia: Vidinic - Durkovic, Miladinovic, Iusufi - Zanetic, Perusic - Sekularec, Jerkovic, Galic, Matus, Kostic. A arbitrat: Arthur Ellis (Anglia).

FOTO: www.uefa.com (©Getty Images)



12