UN FINAL AŞTEPTAT? Se împlinesc trei săptămâni de năuceală şi năzbâtii politice care par să se finalizeze cu ruperea alianţei de guvernare. Actorii principali se contrazic, se curtează, pledează pentru USL, pentru împăcare, dar undeva se coace un plan abscons. Deşi decizia finală pare luată, ea a fost doar amânată. Evoluţia conflictului şi motivele avansate de liberali îl pun pe Crin Antonescu în postura celui care forţează ruperea USL. Fie vorba între noi, în raport cu logica funcţionării Guvernului, propunerea ca Iohannis să fie şi vicepremier pe probleme economice, şi ministru de Interne pare o aberaţie avansată special pentru a nu fi satisfăcută. În această seară se întruneşte Delegaţia Permanentă a PNL, care va decide ce vor face liberalii în continuare. În toată această perioadă, pedeliştii şi pemepiştii, în lipsă de ocupaţie, au tot aruncat vreascuri pentru înteţirea focului politic.
MORTUL DIN CASA USL Deşi atât Ponta, cât şi Antonescu spun că vor să continue proiectul USL, zvonul privind o alianţă a PNL cu Băsescu înfloreşte zilnic. Ponta se arată sceptic. El a spus că, deşi nu îi este uşor să suporte atacurile, îl consideră totuşi pe Antonescu partenerul său antibăsist. „Oricum, Băsescu este un personaj politic mort. În 2014 nu mai are nicio armă politică. În concluzie, am făcut lucruri bune împreună cu Crin şi sper să nu apară o ruptură”, a spus Ponta.
PLANUL B Cum ieri trebuia luată o decizie, social-democraţii s-au întrunit în cadrul Biroului Permanent Naţional. Ei au lansat un apel către liberali pentru a păstra guvernarea şi au promis că senatorii USD nu vor cere înlăturarea lui Crin Antonescu de la conducerea Senatului. „În măsura în care decizia PNL va fi de a retrage din Guvern miniştrii liberali în baza discuţiei de azi (ieri - n.r.), voi nominaliza în locul acestora tot membri ai Cabinetului şi vom încerca să găsim o soluţie politică pentru ca guvernarea să continue sub semnul USL”, a declarat premierul Ponta. Social-democraţii au spus că nu pot sta în instabilitate, nu pot lăsa domenii cruciale cu miniştri interimari şi de aceea au stabilit că vor merge, în 4 martie, cu noul Guvern în Parlament, astfel încât, până pe 8 martie, acesta să fie instalat. „Voi iniţia, şi am acest mandat, discuţii pentru formarea unei majorităţi care să sprijine Guvernul USD. Nu voi revoca niciun ministru, niciun secretar de Stat, pe criteriul că e de la PNL. Tot timpul voi lăsa o punte pe care, dacă vor să păşească, să vină înapoi“, a precizat prim-ministrul. Ponta a spus că el îşi doreşte ca, în această seară, „colegii liberali“ să nu sacrifice USL pentru proiectul personal al lui Antonescu. Prezent la şedinţă, preşedintele PC, Daniel Constantin, a apreciat că ruperea USL este doar o formalitate, el arătând că există o agendă „ascunsă sau mai veche a liderului PNL“.
PREVIZIBIL? Replica lui Antonescu, aflat pe undeva prin Austria, a fost scurtă şi apăsată: „Ponta exagerează deja. A preferat să-şi facă propriul Guvern cu alde Daniel Constantin decât cu Iohannis. De asemenea, chiar dacă ne despărţim, îi cer lui Ponta să renunţe la a face distincţie între mine şi PNL”. În schimb, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a organizat o conferinţă de presă pentru a anunţa că „negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat. Situaţia va fi adusă la cunoştinţa şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente, care va constata, probabil, că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Acolo se va trage o concluzie. Probabil, un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern. Oricum, noi nu suntem chiar un partid care merge la cerşit, să intrăm şi noi în Guvern”. Vom vedea în această seară ce vor decide liberalii.
“Sunteţi mulţumiţi, şacalilor?”
Premierul Victor Ponta a anunţat că ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi suferit un accident vascular, sâmbătă, din cauza acuzaţiilor din ultima perioadă, iar ieri a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău. În timpul ăsta, liberalul Antonescu a declarat că ministrul Câmpeanu trebuie să-şi prezinte demisia. Punct. E drept că, până acum, doar Ponta a sărit în ajutor demnitarului. Jurnalistul Radu Tudor a scris, pe blogul său, că Mariana Câmpeanu era afectată de acuzaţiile nedrepte şi de povestea remanierii ei: “Peste aceste lucruri, a venit mizeria prezidenţială. Atacul grobian şi vomitos al lui Traian Băsescu asupra Marianei Câmpeanu şi a soţului ei. Deşi jonglează cu toate serviciile secrete din România şi cunoaşte la secundă toate informaţiile despre viaţa adversarilor săi, Băsescu s-a făcut că nu ştie ce boli grave are soţul doamnei Câmpeanu. Şi a găsit de cuviinţă să-i ceară demisia, ca să mai denigreze un pic Guvernul USL”. Jurnalistul încheie indignat: “Sunteţi multumiţi, şacalilor, acum, când aţi băgat în spital un om nevinovat?! Şi l-aţi adus în pragul căderii psihice?”.