USL, la cârmă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Susţinere covârşitoare pentru Guvernul României

USL, la cârmă!

Eveniment 08 Mai 2012 / 00:00 1436 accesări

ÎNVESTIRE Pe „hornul” Palatului Parlamentului a ieşit, ieri seară, „fum alb”. Avem Guvern! După prăbuşirea zidului portocaliu, după lunga perioadă de ţepuire a populaţiei, Uniunea Social Liberală (USL) a reuşit să se mişte rapid pe scena politică şi să adune un număr mai mult decât suficient de voturi în Parlament, astfel încât să poată instala, cât mai urgent, Executivul. După o zi de audieri maraton, programul de guvernare al USL şi membrii Guvernului Ponta au primit votul ”pentru” a 284 de parlamentari, deşi Cabinetului USL îi erau necesare 231 de voturi. Guvernul USL a fost votat şi de minorităţile naţionale, şi de UNPR. În tabăra opusă s-au situat senatorii şi deputaţii PDL şi UDMR, care au strâns, împreună, doar 92 de voturi. La scurt timp după vot, membrii noului Guvern au fost prezenţi in corpore la Preşedinţie, unde şeful statului a semnat decretele de numire în funcţie a miniştrilor. Aseară, premierul Victor Ponta a declarat că, prin învestitura cabinetului său, majoritatea care susţine Guvernul a devenit una „legitimă”, el precizând că, la alegerile din 2008, PSD, PNL şi PC au obţinut majoritatea mandatelor în Legislativ. Asta în condiţiile în care Traian Băsescu a susţinut, până în prezent, doar majorităţi şantajabile.

17 CAPITOLE Ponta va trece, de acum încolo, la aplicarea programului USL care cuprinde 17 capitole cu cinci priorităţi esenţiale: respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze; repararea inechităţilor sociale; implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi protejarea resurselor naturale ale ţării; depolitizarea administraţiei publice - doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic; toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism şi continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De departe, printre priorităţile convenite după discuţiile cu FMI se numără restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor la sănătate, lucru pe care noul premier a promis că îl ca face, printr-un act normativ, chiar în prima şedinţă de Guvern, care se preconizează a fi în această dimineaţă. De asemenea, Ponta a mai spus că o altă urgenţă este reîntregirea salariilor, tăiate de Guvernele Boc. În acest sens, noul premier a declarat, ieri, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că, de la 1 iunie, salariile bugetarilor vor creşte cu 8%, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie. Mai mult, Ponta a anunţat că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

DISCUŢII REUŞITE CU FMI În altă ordine de idei, noul premier a anunţat că ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a negociat o ţintă de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adică o extensie de 0,35%, el subliniind că acest procent este mai mult decât suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le consideră esenţiale. Ponta a subliniat că deficitul nu va depăşi sub nicio formă 3% din PIB. Discuţia de luni dimineaţă, cu delegaţia FMI, BM şi CE, este una finală, premierul arătând că acordul de principiu a fost finalizat, urmând ca scrisoarea de intenţie să fie aprobată de către Executiv tot în şedinţa de azi a Guvernului.

AUDIT LA MINISTERE Referitor la noul Guvern, senatorul social democrat constănţean Alexandru Mazăre a declarat că “sub guvernarea USL, România trebuie să aibă cele mai corecte şi mai cinstite alegeri cu putinţă”. „Un alt punct extrem de important al Guvernului Ponta, reîntregirea salariilor şi returnarea banilor luaţi ilegal de la pensionari. Din partea noastră, are tot sprijinul. Guvernul se află pe un val uriaş de simpatie populară. Nu sunt lucruri uşor de făcut, iar aşteptările sunt foarte mari”, a declarat Alexandru Mazăre. La rândul său, senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga a spus că “foarte repede, din seara asta, Executivul Ponta trebuie să se apuce de treabă”. „Sunt atât de multe lucruri de făcut pentru ţara asta, că trebuie să se apuce repede de treabă şi bine”, a spus Moga.

Miniştrii, în „formaţie” completă

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri seară, decretul pentru numirea Guvernului României, în urma votului de învestire din Parlament. Lista miniştrilor Cabinetului Ponta arată astfel: Florin Georgescu (Finanţe şi vicepremier); Daniel Chiţoiu (Economie); Ioan Rus (Interne); Andrei Marga (Externe); Eduard Hellvig (Dezvoltare Regională); Corneliu Dobriţoiu (Apărare); Ovidiu Silaghi (Transporturi); Vasile Cepoi (Sănătate); Leonard Orban (Afaceri Europene); Mircea Diaconu (Cultură); Daniel Constantin (Agricultură); Dan Nica (Comunicaţii); Rovana Plumb (Mediu); Mariana Câmpeanu (Muncă); Ioan Mang (Educaţie); Mircea Duşa (relaţia cu Parlamentul); Victor Paul Dobre (Administraţie – ministru delegat); Lucian Isar (Mediu de afaceri - ministru delegat); Liviu Pop (Dialog Social - ministru delegat).



12