Luni de zile, pe fondul veşnicelor dispute politice, preşedintele Traian Băsescu a promis cu mâna pe inimă că el nu îl va desemna pe Victor Ponta premier. “Mişcarea” nu i-a ieşit. Uniunea Social Liberală (USL) a câştigat alegerile cu un scor care a închis şi cele mai cârcotaşe guri, aşa încât Băsescu nu a avut pur şi simplu încotro şi a trebuit să accepte realitatea. Până şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că, în opinia sa, cei ce au câştigat alegerile au dreptul de a nominaliza un premier. Poate că ar fi vrut Băsescu să existe cale de întoarcere, însă până şi prietenul lui, Jose Manuel Barroso, i-a băgat minţile în cap, transmiţându-i că trebuie să-l nominalizeze pe Ponta. Pe acest fond, Băsescu a chemat toate partidele la consultări pentru a le auzi punctele de vedere, după care a recunoscut că deşi abordarea lui ar fi că majorităţile se demonstrează în Parlament, “voinţa electoratului este ca USL să aibă guvernarea României”. A urmat momentul înmânării decretului, care s-a făcut într-un soi de ceremonie fără culoare, bazată pe un formalism înţepenit în care lucrurile trebuiau să se întâmple şi gata.
FĂRĂ UDMR Odată marcat momentul, politicienii s-au întors la negocieri, discuţii, calcule. USL s-a pus gospodăreşte pe treabă pentru formarea noului guvern. Treabă deloc uşoară. Liberalii şi liderii din teritoriu ai PSD, constănţenii Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, precum şi Marian Oprişan din Vrancea, au făcut opoziţie clară unei eventuale aduceri la guvernare a UDMR, spunând că o decizie finală nu poate fi luată fără acordul Comitetului Executiv. Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a spus că a primit telefoane, la sediul PSD, de la cetăţenii de etnie maghiară care cereau ca UDMR să nu intre în Guvern. Premierul desemnat a spus că societatea şi o parte importantă din mass-media românească nu sunt încă pregătite pentru ceea ce el a considerat că trebuie să fie un proiect de reunificare, drept pentru care a trebuit să-i anunţe pe cei din UDMR că nu vor fi cooptaţi la guvernare. Vestea nu le-a picat bine maghiarilor, însă nu au avut încotro şi s-au retras să-şi lingă rănile.
SE “NAŞTE” NOUL LEGISLATIV Dragnea a arătat că acum este foarte important \"să avem Guvern până la Crăciun\". Se negociază, se calculează, se analizează, se studiază. Ponta are răspunderea formării unui Executiv bine închegat, care să nu dezamăgească. El a spus că joi, la prânz, va fi pregătit cu structura noului Cabinet, astfel încât după-amiază candidaţii de miniştri să poată fi audiaţi de comisiile parlamentare, iar vineri dimineaţă, Guvernul să poată veni în Parlament pentru votul de învestitură. Termenul fiind destul de scurt, toată după-amiaza de ieri s-au vehiculat nume şi o anumită schemă a viitorului Cabinet. S-a vorbit despre mai multe posturi de vicepremieri fără portofolii, dar se pare că totuşi s-a rămas la trei. Surse politice au declarat că PSD şi PNL vor avea câte 11 ministere în viitorul Guvern, urmând să existe şi trei miniştri delegaţi, pentru Dialog Social, Cercetare şi, posibil, pentru Românii de pretutindeni. Potrivit schemei, PSD ar urma să primească Buget, Apărare, Externe, Energie, Comunicaţii, Administraţie, Dezvoltare, Industrie, Fondurile UE, Educaţie, Mediu, Mari Lucrări Publice, iar PNL - Finanţe, Sănătate, Cultură, Agricultură, Transport, Interne, Muncă, Păduri, IMM, Justiţie şi Economie. La închiderea ediţiei, încă se purtau discuţii privind modul în care se va gestiona Relaţia cu Parlamentul, la nivel de minister sau de departament.
Numele vehiculate pentru formarea noului Guvern sunt:
Ministerul de Finanţe – Daniel Chiţoiu
Ministerul Bugetului - Liviu Voinea
Ministerul Economiei - Varujan Vosganian
Ministerul pentru Industrie, Afaceri, Competitivitate - Constantin Niţă sau Darius Vâlcov
Ministerul pentru IMM-uri, Turism, Mediu de afaceri - Eduard Hellwig
Ministerul Apelor şi Pădurilor - Ovidiu Silaghi
Ministerul Apărării Naţionale- Mircea Duşa
Ministerul Energiei - Iulian Iancu
Ministerul Sănătăţii - Eugen Nicolaescu
Ministerul Educaţiei - Este vehiculat numele lui Mihnea Costoiu, în condiţiile în care este posibilă o retragere a Ecaterinei Andronescu
Ministerul Internelor - Radu Stroe
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei - Liviu Dragnea
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Dan Nica
Ministerul Afacerilor Externe - Titus Corlăţean
Ministerul Marilor Proiecte - Dan Şova
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale - Daniel Constanin
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Relu Fenechiu
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Puiu Haşotti
Ministerul Justiţiei - Mona Pivniceru sau Tudor Chiuariu
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Alina Gorghiu
Ministerul Sportului - Adrian Petrache
Ministerul Mediului - Rovana Plumb
Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici
MINIŞTRI FĂRĂ PORTOFOLIU
Ministru pentru Dialog Social - Liviu Pop
Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul - Mihai Voicu
Ministru pentru Diaspora - Ramona Mănescu
Ministru pentru Cercetare - Şerban Valeca