USL, pusă la grea încercare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Presiuni, orgolii, declaraţii acide, atacuri politice

USL, pusă la grea încercare

Politică 18 Septembrie 2013 / 00:00 474 accesări

ACIDITATE LIBERALĂ De câteva zile, în USL are loc o furtună… liberală. Cel care a stârnit-o este Crin Antonescu, nemulţumit, la prima vedere, de proiectul privind Roşia Montană, de neasumarea responsabilităţii Guvernului şi trimiterea proiectului la Parlament. Lucrurile au degenerat, astfel că, luni seară, Crin Antonescu, i-a transmis, într-un interviu, premierului Victor Ponta să se hotărască dacă îl mai susţine pentru Preşedinţia României. În caz contrar, liberalul i-a sugerat să organizeze un Congres în care să anuleze hotărârea prin care PSD îl sprijină la prezidenţiale sau să anuleze Protocolul USL. Mai mult, Antonescu spune că, în cazul în care USL se rupe, şi Ponta ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de premier. Antonescu a susţinut că a fost atacat de Ponta prin interpuşi şi prin postul său de casă, patronat de deputatul Sebastian Ghiţă. Liderul PNL a precizat că nu va încerca ruperea USL, dar nu poate garanta „pentru ceilalţi“. E drept că, în ultimele zile, anumiţi liberali au ieşit cu declaraţii foarte acide la adresa premierului, demonstrând că problemele sunt, de fapt, undeva în sânul PNL.

NEVOIA DE CONTROL De partea cealaltă, social-democraţii s-au dovedit mai ponderaţi în declaraţii. Ei s-au întâlnit ieri, la Guvern, pentru a discuta pe marginea ultimelor declaraţii făcute de liberalul-şef. După şedinţă, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a făcut un apel la liberali să nu facă rău alianţei prin declaraţii publice şi a atras atenţia că nu trebuie pus în pericol proiectul USL. Ivan spune că premierul nu a răspuns public la atacuri şi asta e bine, pentru că nu trebuie ca USL să uite obiectivul de a fi „altfel decât celelalte coaliţii de până acum“. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a apreciat că, în momentul în care „vrei să ai o echipă care să funcţioneze şi să lupte pentru tine, trebuie să fii ponderat“ cu mesajele date. El a dat asigurări că social-democraţii îl susţin în continuare pe Antonescu la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Zgonea i-a atras atenţia însă liberalului-şef că astfel de declaraţii şi reacţii emoţionale nu fac bine electoratului. Deputatul PSD Mădălin Voicu este de părere că atacurile liderului PNL la premier sunt rezultatul unor „frustrări“ cu rădăcini mai vechi şi că liberalul a fost sub influenţa unor „emoţii speciale“, dar nu vede în asta un motiv de a se rupe USL.

USL NU SE RUPE AŞA UŞOR Liderul PSD, premierul Ponta i-a transmis, luni seară, copreşedintelui USL că, dacă nu are nevoie de sprijinul PSD pentru Preşedinţie, social-democraţii nu-l vor susţine cu forţa. Ponta crede că liberalul Ludovic Orban, care i-a cerut demisia, are de fapt un conflict cu Crin Antonescu, liderul PSD afirmând că fostul ministru PNL al Transporturilor este „în grup cu Elena Udrea“, aceştia „dând jos Guverne de pe litoral sau de pe la cumetrii“. Ieri însă, după întâlnirea de la Guvern, Ponta a transmis că USL nu se rupe şi că va avea, săptămâna viitoare, o întâlnire cu liderii PSD din teritoriu, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional. El a dat asigurări că românii nu vor mai auzi din partea sa nicio declaraţie care să genereze tensiune în USL, argumentând că stabilitatea guvernării până în 2016 este mai importantă. Şi pentru că Traian Băsescu profită întotodeauna atunci când este scandal, Ponta spune că, în calitate de prim-ministru, va avea grijă „să fie pace“. Câteva ore mai târziu, liderul PSD a anunţat că a discutat cu preşedintele PNL şi că s-a împăcat cu acesta, iar orice dispută va fi păstrată, în viitor, într-un cadru privat.



12