ÎNCĂPĂŢÂNAREA LIBERALĂ În ultimele zile s-a tot vorbit de o schimbare a structurii Guvernului, de permutări la ministere şi de situaţia complicată pe care a generat-o numirea liberală a lui Klaus Iohannis. Practic, primarul Sibiului, neamţul Iohannis, a fost acceptat fără obiecţii pentru conducerea Ministerului de Interne, însă în discuţie (aprigă, de altfel) a rămas poziţia de vicepremier. Mulţi analişti politici au spus că accederea lui Iohannis în respectiva funcţie ar echivala cu introducerea în Guvernul lui Ponta a premierului-alternativă al liberalilor. Aşa o fi. De când lupu-i căţel şi politica-i politică, cea mai frecventă dintre confruntările de pe scena politică românească este bătălia pe funcţii. În toată povestea asta, liberalii au arătat că nu concep să facă un pas înapoi. Premierul Victor Ponta caută soluţii, în timp ce PNL vrea să-l scoată cât mai mult în faţă pe Iohannis. În cele din urmă va fi găsită o formulă de compromis, ca întotdeauna, deoarece discuţiile au ajuns în punctul în care Iohannis vorbeşte de o ruptură a USL dacă nu se ajunge la un consens, ceea ce înseamnă că lucrurile sunt mai mult decât serioase, iar un eşec ar fi greu de decontat de ambele părţi.
NU A EXISTAT CONSENS Până a ieşit premierul Victor Ponta cu lămuriri despre discuţiile de la Vila Lac 1, am aflat că Iohannis a promis că îşi va da demisia de la Primăria Sibiului cu cinci minute înainte de jurământul de învestitură şi că, după ce va fi ministru de Interne, va stabili când vor fi organizate alegeri pentru postul de edil lăsat vacant de el, arătând că există o şansă destul de mare ca el să fie şi următorul candidat (!?). La sfârşitul şedinţei USL, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că liberalii nu au fost de acord cu formula de restructurare a Guvernului cu patru vicepremieri şi patru miniştri delegaţi care devin miniştri plini (ministrul Bugetului, ministrul Energiei, ministrul Apelor şi Pădurilor şi ministrul IMM-urilor) pe care el a propus-o, arătând că discuţiile vor continua şi că restructurarea Executivului nu se va face atât timp cât nu există o înţelegere: „Adică nu se poate face pe bucăţele. Eu nu cred că este serios şi responsabil să mă duc în fiecare săptămână în faţa Parlamentului să cer un nou vot. Dacă acum merg - pentru că altfel Klaus Iohannis nu poate fi viceprim-ministru şi ministru de Interne -, atunci în anul 2014 nu mai schimbăm Guvernul şi, ca să fiu foarte sincer, mi-aş dori să nu mai schimbăm nici miniştrii. Dacă se poate, ar fi extraordinar".
UN NOU VICEPREMIER Premierul Ponta spune că a propus o variantă în care Klaus Iohannis era ministru de Interne şi vicepremier, urmând ca Guvernul să aibă patru vicepremieri din partea PSD, PC, PNL şi UNPR. El a menţionat că, în acest moment, cei patru miniştri delegaţi au propriile departamente şi că nu ar reprezenta oameni angajaţi în plus, ci pur şi simplu o debirocratizare a relaţiilor din cadrul Guvernului. Premierul nu a dat detalii privind argumentele invocate de liberali. După conferinţa lui Ponta, liberalii s-au întrunit în şedinţă. Discuţiile au avut în vedere, după cum spun surse din partid, propunerea făcută de premier în ceea ce priveşte instituirea acelei noi funcţii de vicepremier pentru PC. Următoarea discuţie oficială va fi organizată abia luni.