Cazinoul şi reducerea cheltuielilor pentru căldură sunt două din temele de campanie ale candidatului ARD în Colegiul nr. 4 Senat, Christian Gigi Chiru. El spune că instituirea unei taxe de solidaritate pentru companiile care desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor naturale şi de generare a energiei electrice, nucleare şi eoliene în judeţ poate reduce semnificativ factura de încălzire. Christian Gigi Chiru spune despre contracandidatul său, Mircea Banias, că din moment ce a trădat o dată, plecând din PDL, va trăda din nou.
Reporter: Susţineţi că aţi găsit soluţia pentru ca locuitorii Constanţei să plătească mai puţin pentru căldură. Cum s-ar putea întâmpla asta?
Christian Gigi Chiru: Acest proiect, care va deveni iniţiativă legislativă odată ce voi ajunge în Senat, vizează instituirea unei taxe de solidaritate faţă de cetăţenii judeţului Constanţa, care să fie plătită de companiile care desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor naturale şi de generare a energiei electrice, nucleare şi eoliene în judeţ, dar şi în zona economică a Mării Negre. Taxa va fi calculată procentual, prin raportarea la volumul activităţii de exploatare a resurselor naturale de gaze şi petrol, precum şi la volumul activităţii de generare a energiei electrice.
Rep.: Fondurile provenite din colectarea acestei taxe ar urma să fie folosite numai pentru plata facturilor la căldură?
C.G.C.: Pentru ca acest proiect să fie un succes şi să vină în ajutorul oamenilor este nevoie ca toţi parlamentarii de Constanţa, indiferent de culoarea lor politică, să lucreze pentru realizarea lui. Pe lângă problema costurilor necesare încălzirii în timpul iernii, se vor genera venituri importante pentru sistemul judeţean de sănătate şi pentru cel de învăţământ. Estimările arată că bugetul care poate fi constituit în urma aprobării unui astfel de proiect legislativ depăşeşte o sută de milioane de euro, sumă care echivalează cu o dublare a bugetului municipiului Constanţa.
Rep.: Credeţi în revenirea în circuitul public a Cazinoului, clădirea simbol a Constanţei?
C.G.C.: Susţin acest lucru de mai bine de un an, de când municipalitatea a reziliat contractul cu firma care concesionase Cazinoul. Este un simbol al oraşului nostru, o parte a istoriei noastre şi nu îl putem abandona dacă iubim Constanţa. Sper ca planurile pe care primăria le are pentru Cazino să fie reale şi bine intenţionate. În orice caz, voi supraveghea, ca cetăţean al Constanţei şi, firesc, din postura de parlamentar, ceea ce se va întâmpla pe viitor cu Cazinoul.
Rep.: Printre contracandidaţii în lupta pentru Senat, pe Colegiul 4, se află doi dintre foştii colegi de partid. Cum se desfăşoară o luptă dusă cu un fost aliat, actual adversar politic?
C.G.C.: Nu mă aşteptam ca USL să-mi pună un contracandidat „vopsit“, un fost PDL-ist, senator care a votat măsurile Guvernului Boc de tăiere a pensiilor. A fost din echipa lui Boc şi acum îl huleşte. Speram să mă „bat“ cu un PSD-ist autentic. USL-ul este pentru Mircea Banias un colac de salvare, pentru că ştim cu toţii foarte bine că este inculpat în dosarul Portul. I se aduc acuzaţii foarte grave şi mai ales trebuie să ţinem cont că toate acţiunile de care este acuzat au fost făcute împotriva statului. Mircea Banias este un traseist şi un trădător. O persoană, dacă trădează o dată, va trăda şi a doua oară. Sincer, nu mă aşteptăm să ajung să mă „bat“ cu un subaltern de-al meu, cu unul căruia i-am fost şef pe linie de partid, căruia îi ştiu toate punctele slabe şi toate greşelile. Ştiu că, spre exemplu, dacă voi vrea să trădez vreodată, mă voi duce la Banias să mă înveţe.
Rep.: Ce le transmiteţi alegătorilor?
C.G.C.: Să nu voteze cu paraşutaţii de la Bucureşti! Să se ducă la vot, dar să voteze candidaţii constănţeni. Haideţi să apărăm portul. Vă îndemn să votaţi parlamentarul uitându-vă în ochii lui. Alegătorii trebuie să înţeleagă că se votează uninominal. Nu se votează un partid, ci un om care poate face ceva pentru oraş şi pentru judeţ. Important este ca toate partidele să contribuie la bunăstarea constănţenilor. Nu instauraţi dictatura în judeţ!