Personalităţi de marcă ale vieţii culturale locale, poeţi şi prozatori, membri ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), s-au reunit, ieri, la sediul organizaţiei din cadrul Bibliotecii Centrale a Universităţii “Ovidius“, pentru a face un bilanţ al activităţii de anul acesta, dar şi pentru a schiţa planurile pentru 2007. În deschiderea evenimentului, preşedintele USR Dobrogea, Ovidiu Dunăreanu, a vorbit despre vizibilitatea scriitorilor dobrogeni pe tot parcursul anului 2006, fapt care a însemnat aducerea acestora mai aproape de public, prin diverse manifestări culturale şi dezbateri în mass-media. Cunoscutul prozator Ovidiu Dunăreanu a subliniat că membrii USR Dobrogea s-au bucurat de o bună “vizibilitate”, atît în lucrări de specialitate, printre care se numără dicţionarul iniţiat pe internet de Muzeul Literaturii Române, volumul “Istoria literaturii din Dobrogea“, semnat de regretatul Puiu Enache, “Istoria literaturii române“ a lui Alex Ştefănescu, dicţionarul realizat de Academia Română, cît şi în paginile unor importante reviste culturale, precum: “Poesis“, “Convorbiri literare“, “Luceafărul“, “Agora“ şi mai ales în cele patru numere de anul acesta ale prestigioasei publicaţii “Ex Ponto“, ai cărei colaboratori constanţi sînt mulţi dintre membrii USR Dobrogea. Scriitorii dobrogeni au fost, de asemenea, vizibili şi la standurile organizate de editura Ex Ponto la marile tîrguri şi saloane de carte din ţară, la posturi importante de radio, în cadrul unor manifestări organizate de USR Dobrogea, Universitatea “Ovidius“, Universitatea “Spiru Haret“, la Festivalul de Poezie şi Eseu “Panait Cerna“ de la Tulcea, la Clubul Artelor “Solteris“. Mai mult decît atît, preşedintele USR Dobrogea a menţionat sprijinul constant acordat de presa locală, subliniind în acest sens contribuţia cotidianului “Telegraf“ la promovarea şi mediatizarea evenimentelor din cadrul filialei. Însă scriitorii de la malul mării au fost vizibili mai ales datorită propriilor lansări editoriale, care au avut loc de-a lungul acestui an.
Festivalul “Zile şi Nopţi de Literatură“ va avea loc, în 2007, între 7 şi 12 iunie
În ceea ce priveşte proiectele pentru anul 2007, preşedintele USR Dobrogea, Ovidiu Dunăreanu, a făcut referire la o intensificare a deplasărilor membrilor filialei atît în judeţ, cît şi în ţară sau peste hotare, avîndu-se în vedere şi iniţierea unor schimburi cu scriitori din Italia, Bulgaria şi Basarabia. Referitor la acceptarea în cadrul USR Dobrogea a noi membri, Ovidiu Dunăreanu a precizat că standardele rămîn în continuare ridicate, principalul criteriu fiind valoarea.
La rîndul său, poeta Emilia Dabu a făcut cunoscute participanţilor la întrunire hotărîrile Consiliului Uniunii Scriitorilor, manifestare care a avut loc săptămîna trecută, la Bucureşti. Aceasta a transmis mesajul conducerii USR, Nicolae Manolescu, filiala dobrogeană fiind remarcată pentru activitatea desfăşurată în 2006, precum şi pentru sprijinul important acordat Festivalului “Zile şi Nopţi de Literatură“. Emilia Dabu a anunţat că ediţia de anul viitor a prestigiosului festival internaţional de literatură nu va mai avea loc în luna septembrie, ca pînă acum, ci între 7 şi 12 iunie, organizatorii dorind o mai mare deschidere a manifestării, către un public mai larg, format şi din studenţi pasionaţi de literatură de calitate. Evenimentul se va desfăşura la Mangalia şi Neptun, va reuni 100 de participanţi, iar în cadrul acestuia vor fi acordate patru premii. În cadrul întîlnirii de la sediul USR Dobrogea, au fost menţionaţi şi membrii filialei care vor primi, începînd cu luna ianuarie 2007, indemnizaţiile acordate de uniune pensionarilor, în valoare de 3,5 milioane lei vechi. În plus, Ovidiu Dunăreanu a anunţat că USR intenţionează cumpărarea unui sediu pentru Filiala Dobrogea.
Tot ieri, participanţii la întîlnire au putut accesa site-ul www.usrdobrogea.ro, de a cărui realizare se ocupă poeta Iulia Pană şi care, în curînd, va fi la dispoziţia publicului cu informaţii actualizate despre evenimentele şi membrii filialei.