USS Monterey, un scut antirachetă în miniatură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În Portul Constanţa

USS Monterey, un scut antirachetă în miniatură

Eveniment 08 Iunie 2011 / 00:00 468 accesări

Nava americană USS Monterey, care a sosit, luni, în Portul Constanţa, a fost vizitată ieri de ambasadorul Statelor Unite în România, Mark Gitenstein. Alături de acesta, la Constanţa s-au aflat Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şi senatorul constănţean Nicolae Moga, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Senat. “Vizita acestei nave, precum şi demonstraţia aeriană a echipei “Thunderbirds”, de la Mihail Kogălniceanu, constituie două exemple vizibile ale colaborării zilnice care are loc în pregătirea comună a marinarilor, infanteriştilor marini, aviatorilor şi soldaţilor români şi americani, îmbunătăţind capacităţile ambelor naţiuni şi oferind în acelaşi timp ocazia de a conlucra cu ceilalţi parteneri ai noştri din zona Mării Negre. Monterey indică, în aceeaşi măsură, şi viitorul relaţiei noastre. În septembrie 2009, preşedintele Obama a anunţat un nou plan pentru apărarea prietenilor şi aliaţilor noştri şi a propriilor noastre forţe dislocate în Europa prin intermediul Abordării Adaptive în Etape a Sistemului de Apărare Antirachetă. Dislocarea crucişătorului Monterey, precum şi a altor nave similare, care sunt echipate cu aceeaşi tehnologie de apărare antirachetă ce va fi în curând amplasată în România, reprezintă primul pas al Abordării Adaptive în Etape”, a declarat ambasadorul Mark Gitenstein. “Cred că în acest moment obligaţia României ca partener al Americii şi ca partener NATO este să aducă stabilitate, democraţie şi prosperitate în această zonă a Europei”, a declarat Mircea Geoană, preşedintele Senatului. “Ieri, la Washington, s-a parafat textul acordului pentru amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul României, care închide, practic, procesul de negociere. Urmează ratificarea acestui important document în Parlamentul României”, a precizat Teodor Baconschi.

TEHNOLOGIE DE ULTIMĂ GENERAŢIE. Crucişătorul USS Monterey, echipat cu sistemul de apărare antirachetă AEGIS, a fost trimis la începutul lunii martie în Marea Mediterană, unde va opera până în luna iulie, atunci când misiunea sa va fi preluată de o altă navă. “Mulţi dintre marinarii de la bordul USS Monterey nu s-au mai aflat niciodată în România. Ne simţim excelent aici şi vrem să vă mulţumim pentru primirea călduroasă de care am avut parte! Echipajul navei este alcătuit din 150 de persoane, dintre care 30 de femei, la care se adaugă şi piloţi pentru elicopterul pe care îl avem la bord. Crucişătorul poate transporta două elicoptere”, a declarat căpitanul crucişătorului USS Monterey, James Kilby. Crucişătorul USS Monterey are la bord rachete de interceptare şi poate acţiona extrem de rapid, oriunde situaţia o impune. Viteza maximă a navei este de 30 de noduri pe oră. Nava USS Monterey dispune de un radar extrem de performant, care îi permite practic să funcţioneze ca un scut antirachetă în miniatură. Crucişătorul a luat parte în anul 2009 la misiunile de patrulare care au avut loc în Golful Aden, împotriva piraţilor.

DONAŢII. Cu prilejul vizitei navei USS Monterey, opt containere încărcate cu rechizite pentru şcoală, echipament sportiv şi truse medicale vor fi distribuite către centre de plasament, grădiniţe şi unităţi sanitare din judeţele Constanţa şi Tulcea. Containerele au fost descărcate de pe nava USS Monterey şi urmează să ajungă la Spitalul Judeţean Constanţa, Grădiniţele nr. 31 şi 46 din Constanţa, Centrul de plasament “Speranţa”, din Tulcea, Complexul de unităţi de tip familial din Isaccea, centrul de plasament din comuna Somova, centrul de plasament “Cocorii 2”, din Tulcea şi grădiniţa din localitatea Ceamurlia de Jos. Obiectele, în valoare de 12.000 de dolari, au fost colectate prin intermediul proiectului “Handclasp”, derulat de Forţele Navale Americane în întreaga lume.



12