”Utilizarea armelor chimice de către Siria va antrena o reacţie imediată din partea comunităţii internaţionale”, a declarat, ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înaintea unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de Externe din ţările NATO. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a avertizat regimul de la Damasc împotriva oricărei utilizări a vreunui tip de armament chimic, pe care o consideră total inacceptabilă. Un oficial american a declarat că Damascul este pe cale să amestece compuşi necesari utilizării gazului sarin în scopuri militare. Miniştrii de Externe din cadrul NATO s-au reunit ieri şi azi, la Bruxelles, aseară hotărând mobilizarea la solicitarea Turciei a unor rachete de tip Patriot NATO la frontiera cu Siria. După aprobarea acestei mobilizări, modalităţile vor fi finalizate de către cele trei state NATO care au acest tip de rachete, SUA, Germania şi Olanda. Tot ieri, NATO a anunţat că este de acord cu Rusia că rezolvarea conflictului sirian nu se va face pe cale militară, ci paşnică.
COPII OMORÂŢI Opt elevi şi un profesor au fost ucişi ieri, de un obuz căzut peste o şcoală din tabăra al-Wafidine din provincia Damasc, a anunţat televiziunea oficială siriană, care a afirmat că teroriştii sunt responsabili de acest atac. Regimul preşedintelui Bashar al-Assad atribuie calificativul terorişti rebelilor înarmaţi. Al-Wafidine primeşte aproximativ 25.000 de sirieni mutaţi din Podişul Golan, ocupat de Israel în 1967. Tabăra este situată la 20 de kilometri nord-est de Damasc. Peste 41.000 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise de la începutul revoltei populare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, care durează de peste 20 de luni şi s-a transformat în conflict armat.
JURNALIST UCIS Un jurnalist al cotidianului guvernamental ”Techrine”, Naji Assaad, a fost asasinat ieri, la Tadamoun, un cartier din sudul Damascului, a anunţat televiziunea siriană de stat, referindu-se la un ”act terorist care a vizat forţele vii ale naţiunii”. Jurnalistul pensionat, în vârstă de 60 de ani, continua să scrie pentru cotidian, care, de altfel, a publicat un articol de-al său în ediţia de luni. Este vorba despre al doilea asasinat în mai puţin de două săptămâni, comis în acest cartier unde au loc lupte violente între militari şi insurgenţi. La 22 noiembrie, Bassel Tawfiq Youssef, reporter al televiziunii siriene de stat, a fost împuşcat de rebeli. Cel puţin 15 jurnalişti profesionişti, străini şi sirieni şi 41 de jurnalişti amatori au fost ucişi în Siria, de la începutul conflictului, în martie 2011. Alţi doi jurnalişti străini sunt daţi dispăruţi în Siria.
AVION DOBORÂT Luptătorii rebeli sirieni au doborât, luni, un avion de luptă, în provincia Damasc. De la sfârşitul lunii iulie, regimul sirian se bazează pe forţa sa aeriană în reprimarea rebelilor. Raiduri aeriene au fost realizate asupra regiunii Ghouta orientală, în încercarea de a scoate rebelii din adăposturile lor de la periferia Damascului. Însă rebelii au utilizat două rachete sol-aer pentru a doborî, săptămâna trecută, două aparate în 24 de ore, în nordul ţării.
PERSONAL UE REDUS UE a decis să reducă la minim numărul de delegaţi de la Damasc, din cauza deteriorării condiţiilor de securitate. Potrivit unei surse europene informate, delegaţia UE îşi va muta personalul expatriat la Beirut. Ambasadorul UE din Damasc este la sfârşitul mandatului şi noul însărcinat cu afaceri va avea sediul la Beirut. UE urmează acţiunile începute de ONU, care au anunţat suspendarea operaţiunilor lor din Siria, până la un nou ordin şi până la decizia de retragere a personalului neesenţial, ca urmare a degradării condiţiilor de securitate. Integrated Regional Information Networks (IRIN), o agenţie de presă a ONU, a anunţat plecarea în această săptămână a 25 de persoane din cele 100 care fac parte din personalul ei internaţional.