Uzine de armament ruseşti construite în America Latină, la doi paşi de SUA?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Venezuela, Brazilia și Peru, într-un program de Cooperare Tehnică Militară

Uzine de armament ruseşti construite în America Latină, la doi paşi de SUA?

Externe 22 Mai 2017 / 16:11 389 accesări

Moscova ar putea contracara în curând instalarea de baze militare în apropierea frontierelor Federației Ruse de către SUA și aliații lor europeni prin construirea unor uzine de armament în imediata apropiere a Statelor Unite ale Americii, scrie în pagina sa electronică portalul rusesc Life News, apropiat de serviciile secrete de la Moscova. Potrivit Life.News, Ministerul de Externe rus a prezentat recent, spre aprobare, președintelui Vladimir Putin un plan cu propuneri privind dezvoltarea cooperării cu țările din regiunea respectivă în perioada următoare. Acest program acordă un rol important Serviciului Federal pentru Cooperarea Tehnică Militară, mandatat cu dezvoltarea relațiilor cu mai multe țări din America Latină, în primul rând cu Venezuela, Brazilia și Peru. Serviciul a fost însărcinat cu organizarea unui sistem complex de aprovizionare cu piese de schimb și componente a acestor țări care importă armament din Rusia, a declarat portalului citat o sursă apropiată dosarului. Este vorba de mentenanța echipamentelor și tehnicii importate și de crearea unor capacități de reparații necesare pe teritoriul clientului. În plus, Moscova ia în considerare construirea unor uzine de armament pe teritoriul unora dintre țările Americii Latine. Problema "organizării producției de arme și tehnică militară, precum și de componente individuale ale acestora cu transfer de tehnologie" este în prezent studiată de Serviciul Federal pentru Cooperarea Tehnică Militară de la Moscova, notează Life.News.

În perioada 2008-2011, Rusia a vândut peste 3.000 de rachete de tipul "sol-aer" în această regiune, conform unor experți occidentali. Unul dintre principalii clienți este în mod tradițional Venezuela, dar prețul scăzut la petrol, de care depinde 100% bugetul acestei țări, îi face pe partenerii "bolivarieni" ai Moscovei mult mai puțin solvabili decât în trecut. De exemplu, în epoca defunctului Hugo Chavez, Venezuela cumpăra arme rusești în valoare de până la 2 miliarde de dolari pe an. Dar cooperarea militaro-tehnică între Moscova și Caracas nu va fi redusă din cauza crizei economice grave, asigură Rusia.

Pentru a atrage și mai mult țările din regiune, Moscova ia în considerare livrări de arme și de echipamente la prețurile interne din Rusia. Această inițiativă urmărește ca potențialii clienți să aibă posibilitatea de a evalua calitatea produselor rusești și de a comanda mai mult armament. În acest sens este vizată în special Brazilia, una dintre cele mai mari economii mondiale, care dispune de cea mai importantă armată în regiune.

Brazilia recurge în mod tradițional la echipamentele militare din SUA, însă, în ultimul timp, Ministerul Apărării brazilian a dat de înțeles tot mai clar că este dispus să colaboreze cu Rusia, manifestându-și interesul pentru sistemul de rachete antiaeriene Pantziri-S1 (SA-22 Greyhound, în clasificarea NATO). Brazilia nu efectuează operațiuni active împotriva vreunei părți, dar are probleme cu rețelele de crimă organizată și cartelurile de droguri, spune expertul militar rus Dmitri Iurov, adăugând că Rusia ar putea livra arme de combatere a terorismului în Brazilia. El estimează că Rusia ar putea pătrunde și pe piața elicopterelor din această țară, propunând brazilienilor aparate de tipul MI-35, Mi-28, Ka-226. Expertul citat mai spune că Moscova ar putea propune Braziliei și roboți militari care au trecut cu succes testul de luptă în operațiunile antiteroriste din Siria.



12