Va funcționa?! Universitatea Ovidius „racolează“ tineri de la țară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Va funcționa?! Universitatea Ovidius „racolează“ tineri de la țară

Educație 28 Iunie 2018 / 15:40 1837 accesări

Tinerii din mediul rural vor avea șanse egale să ajungă studenți, potrivit reprezentanților Universității Ovidius Constanța (OUC). Astfel, UOC demarează proiectul „Gaudeamus Igitur – șanse egale la educație“, în vederea incluziunii sociale și a sporirii accesului la învățământul superior. Proiectul este finanțat de Ministerul Educației Naționale, din fondul de dezvoltare instituțională și presupune creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră).

Directorul proiectului, ș.l. dr. ing. Elena-Rita Avram susține că „Gaudeamus Igitur – șanse egale la educație“ este prevăzut a se derula în perioada 08.06.2018–07.12.2018 și are o valoare totală de 328.330 lei. Finanțarea din fondul de dezvoltare instituțională este în valoare de 280.000 lei. Obiectivul general optimizarea strategiei academice, a promovării portofoliului educațional și a strategiei privind studenții și absolvenții în cadrul UOC, având la bază principiul creșterii echității sociale cu accent pe incluziunea socială, sporirea accesului la învățământul superior a tinerilor din mediul rural și corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii. „Din această perspectivă, proiectul își propune atingerea următoarelor obiective specifice: promovarea portofoliului educațional al UOC; îmbunătățirea serviciilor de consiliere și orientare profesională; analiza și corelarea programelor de studii cu cerințele mediului socio-economic“, se arată în comunicatul universității.

Ce presupune concret acest proiect? În primul rând, promovarea imaginii instituției și a ofertei educaționale în localitățile din mediul rural, consilierea tinerilor (studenți UOC și elevi) pentru a lua decizii informate cu privire la traseul lor profesional, în vederea creșterii stimei de sine, a autoanalizei personale, a conștientizării propriului potențial și a schimbării atitudinii fată de sine și de educație. Și, nu în ultimul rând, universitatea ar dori și actualizarea și adaptarea programelor de studii cu referire atât la conținuturi, cât și la didactica disciplinelor, în vederea conectării învățământului universitar la cerințele societății și a mediului de afaceri.

Rămâne de văzut în ce măsură aceste aspecte vor contribui la creșterea numărului de studenți din mediul rural în aulele OUC având în vedere faptul că să fii student presupune acum, în primul rând, o familie cu o situație financiară măcar decentă.



12