Vă oferim un PALIATIV între niște GÂLCEVI și o NUNTĂ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teatrul de Stat Constanța

Vă oferim un PALIATIV între niște GÂLCEVI și o NUNTĂ

Cultură 05 Februarie 2019 / 19:49 1012 accesări

Credit foto: Cristian Gheorghe

Credit foto: Cristian Gheorghe

„NUNTA LUI FIGARO”

„NUNTA LUI FIGARO”

Teatrul de Stat Constanța a programat în weekend-ul următor două comedii, pentru a îndulci mesajul cutremurător pe care celălalt spectacol, de sâmbătă, îl poartă.

Vineri, 8 februarie, de la ora 19.00, se joacă din nou „GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA”, povestea plină de veselie și culoare a conflictelor, izbucnite din dragoste, între două grupuri de pescari din micul orașel Chioggia, aflat la țărmul Adriaticei, în laguna venețiană.

Celebra piesă a lui Carlo Goldoni poartă semnătura regizorală a Danei Dumitrescu, iar în distribuție sunt Andu Axente, Laura Iordan Adrian, Ana Maria Ștefan, Andrei Cantaragiu, Marian Adochiței, Adrian Dumitrescu, Luiza Martinescu, Georgiana Mazilescu, Florina Stănculeț, Florentin Roman, Cosmin Mihale, Remus Archip şi Cristina Oprean. Coregrafia îi aparţine Stelei Cocârlea, scenografia, Lăcrămioarei Dumitraşcu, iar muzica, lui Adrian Alexandru.

Premiera a avut loc în februarie 2011, iar în 2012 montarea a fost nominalizată la secţiunea Cel mai bun spectacol a Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi.

Sâmbătă, 9 februarie, de la ora 19.00, a fost programat „PALIATIV”, un spectacol din dramaturgia contemporană românească, nerecomandat publicului sub 16 ani.

Sensurile din dicționar ale cuvântului PALIATIV sunt următoarele: 1. Medicament sau tratament care ameliorează sau înlătură simptomele unei boli pentru un timp scurt, fără a-i suprima cauza. 2. Figurat: Soluție sau măsură care rezolvă temporar sau aparent o situație dificilă.

Tânărul dramaturg Radu Popescu aduce pe scenă spitalul, o lume pe care o cunoaște din interior, pentru că el însuși a fost medic chirurg înainte de a se dedica teatrului.

Aproape toate personajele sunt doctori, oameni ca noi, care, printre multele operații efectuate pe trupurile altora, au suferit și ei deformări ale creierelor și sufletelor. Unii privesc oamenii de pe masa de operație ca pe niște obiecte, părându-li-se normală și salutară percepția.

În alții puterea de viață și de moarte asupra oamenilor a declanșat nebunia de a se crede Dumnezei. Ei modelează sistemul după chipul și asemănarea lor și îl fac să funcționeze mai departe, neclintit în fața oricărei tragedii. Ei reprezintă modelele de succes și lecturile obligatorii pentru generațiile următoare, făcând din ideea de schimbare un ideal și o utopie.

Regia este semnată de Cristian Gheorghe, iar scenografia, de Lăcrămioara Dumitrașcu. În distribuție, Adrian Dumitrescu, Alina Manțu, Cosmina Soare, Andrei Cantaragiu, Răzvan Baciu, Cosmin Mihale, Ana-Maria Ştefan.

Duminică, 10 februarie, de la ora 19.00, ne întoarcem la comedie cu „NUNTA LUI FIGARO”.

Tani Ştefu este descurcărețul Figaro, iar Bogdan Caragea este Contele Almaviva. Dincolo de confruntarea dintre cele două personaje aflate în prim plan, spectatorii îi vor aplauda pe Luiza Sarivan, Luiza Martinescu, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Laura Crăciun, Mircea-Dumitru Siromașenco, Dan Cojocaru, Alexandru Iacov și Daniela Ivanciu, urmărind cu sufletul la gură răsturnările de situație din această comedie spumoasă. Regia este semnată de Cristian Ioan, iar scenografia, de Gabriela Nicolaescu.

Piesele din seria Figaro ale dramaturgului francez Pierre Beaumarchais mai cuprind „Bărbierul din Sevilla” şi „Mama vinovată”, toate fiind cenzurate, la vremea când au fost scrise, adică la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de regele Ludovic al XVI-lea, care nu gusta satira la adresa aristocraţiei franceze. Totuşi, când ele au primit aprobarea de a fi jucate, s-au bucurat de un mare succes chiar şi în rândul aristocraţilor. Opera lui Mozart cu acelaşi titlu a fost cântată pentru prima dată în 1786, la doi ani după debutul piesei de teatru.

Biletele pentru spectacolele Teatrului de Stat Constanța pot fi achiziționate și ONLINE, prin intermediul website-ului www.teatruldestatconstanta.ro .



12