V-a recomandat medicul de familie să faceţi investigații în scop preventiv?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sondaj realizat de Colegiul Pacienților

V-a recomandat medicul de familie să faceţi investigații în scop preventiv?

Sănătate 27 Martie 2016 / 16:06 1258 accesări
Sursa foto: facebook

Sursa foto: facebook

Medicul de familie este vioara I în sistemul sanitar, sau ar trebui să fie! El, cel din linia I, este cel care trebuie, teoretic, să știe întregul istoric al pacientului, să știe care sunt posibilele boli pe care pacientul le-ar putea face, și în contextul patologiilor întâlnite în familie, știut fiind faptul că multe afecțiuni se moștenesc. Astfel că, medicul de familie trebuie, preventiv, să pună pacientul în gardă, cu alte cuvinte să îi prescrie unele investigații, dacă nu o dată pe an, măcar la doi ani. Acest lucru însă nu se întâmplă. Medicii de familie reclamă faptul că timpul alocat pentru consultul pacientului este insuficient, că banii alocați pentru prevenție sunt, de asemenea, puțini, dar și că, mai nou, sistemul informatic, prin implementarea cardului de sănătate, le pune mari probleme, astfel că, în loc să aibă timp de pacient, așteaptă înregistrarea datelor în sistem.

STUDIU Una dintre cele mai mari asociații de pacienți din țară - Colegiul Pacienților -, care militează pentru protecția pacienților în relația cu sistemul sanitar public și privat, a realizat un sondaj de opinie pentru a constata care este percepția pacienților referitoare la calitatea și accesibilitatea serviciilor medicale, analiză pe care a făcut-o publică pe pagina rețelei de socializare Facebook. Și cum primul contact al bolnavului este, cel puțin teoretic, cu medicul de familie, analiza s-a îndreptat către medicina primară. Astfel, după o analiză a răspunsurilor pacienților, a reieșit că 44,2% dintre ei susțin că medicul de familie nu le-a recomandat niciodată investigații medicale cu scop preventiv, fără a acuza o durere sau problemă medicală. Și totuși, 36,1% dintre pacienți susțin că medicul a sugerat astfel de investigații, dar nu a insistat. Dintre aceștia, 5,7% spun că medicul nu a fost convingător când a făcut aceste recomandări, iar 11,8% susțin că nu au vrut să facă investigațiile. Potrivit Colegiului Pacienților, doar 1,6% dintre pacienți susțin că nu sunt interesați de prevenție și 1,4% nu vor să plătească un astfel de serviciu medical. La întrebările legate de prevenție au răspuns 441 de pacienți.

NEMULȚUMIȚI Reamintim că reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizații reprezentative în medicina primară, au semnalat autorităților că medicii de familie sunt profund nemulțumiți de adoptarea Hotărârii de Guvern privind Contractul-cadru 2016 - 2017 semnat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății. Ei spun că nu se ține cont de propunerile lor, cu toate că au solicitat public primului-ministru să amâne hotărârea pentru a corecta marile neajunsuri privind finanțarea Sănătății, dar și privind rolul medicilor de a își negocia propriul Contract-cadru care stă la baza activității lor. ”Suntem ignorați în continuare, contractul este total nestimulativ, deși ne luptăm să oferim servicii medicale de calitate pacienților noștri în condițiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcționarea sa deficitară. În general, legislația este elaborată de ”experți” care nu își părăsesc birourile lor importante (...)”, spun cei de la SNMF și FNPMF. Astfel, ei au anunțat că se solidarizează cu colegii din sindicatele care declanșează calendarul protestelor în 21 martie. Medicii de familie vor purta o banderolă albastră.

Citește și:

Atenție, decidenți! Mesajul medicilor de familie este dur!

Medici constănțeni ajunși la disperare. Ce afișe pun la cabinete

Cardul de sănătate, oficial în moarte clinică! Ba cu resuscitare, ba fără!



12