Va reuși fuziunea nucleară să salveze planeta de schimbările climatice?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Va reuși fuziunea nucleară să salveze planeta de schimbările climatice?

Tehnologie 18 Decembrie 2022 / 10:36 2724 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

La începutul acestei săptămâni, oamenii de știință au reuşit, pentru prima dată, să producă în laborator mai multă energie decât cea care a fost utilizată pentru a provoca o astfel de reacţie.

Avantajele fuziunii nucleare sunt numeroase: nu generează CO2, produce mai puţine deşeuri radioactive şi nu prezintă riscuri de accidente nucleare.

Este cu siguranță adevărat că fuziunea nucleară ar avea un impact benefic asupra planetei noastre prin eliberarea unor cantități mari de energie fără a genera niveluri ridicate de emisii de carbon și ar fi un impuls fără îndoială în lupta împotriva schimbărilor climatice, conform The Guardian.

Totuşi, din cauza stadiului de dezvoltare încă precoce, ea nu reprezintă o soluţie imediată pentru criza climatică şi pentru nevoia unei tranziţii rapide prin renunţarea la energiile fosile.

Probabil va fi nevoie „de decenii”, însă mai puţin de cinci decenii, a declarat marţi Kim Budil, directoarea Laboratorului Naţional Lawrence Livermore, de care depinde NIF din Statele Unite.

Acum, după ce un câştig net de energie a fost obţinut cu ajutorul laserelor, „trebuie să înţelegem cum să facem procesul să devină mai simplu”, a adăugat fiziciana americană. Numeroase îmbunătăţiri tehnologice vor fi încă necesare: cantitatea de energie produsă va trebui să fie crescută, iar operaţiunea va trebui să poată fi repetată de numeroase ori la fiecare minut.

Omenirea a ajuns într-un punct în care dependența de combustibilii fosili amenință să declanșeze o creștere de 2 C a temperaturilor globale în comparație cu trecutul nostru preindustrial. Consecințele vor include inundații, incendii, înrăutățirea furtunilor, creșterea nivelului mării, răspândirea bolilor și topirea calotelor glaciare.

Oamenii de știință sunt însă convinși că fuziunea nu va ajunge la timp pentru a salva planeta de schimbările climatice.

„Suntem încă departe de fuziunea comercială și nu ne poate ajuta acum cu criza climatică”, a spus Aneeqa Khan, cercetător în fuziunea nucleară la Universitatea Manchester.

Fuziunea rămâne deci, o tehnologie pe termen lung, deși mulți investitori și antreprenori noi și-au îndreptat recent atenția către acest domeniu.

Centralele electrice alimentate cu surse regenerabile sau fisiune nucleară oferă singurele alternative pe termen scurt la cele care ard combustibili fosili.



Ştiri recomandate

12