În ultimii ani, RAJA SA a cunoscut o transformare radicală. Prin proiectele derulate, compania s-a preocupat constant de îmbunătăţirea standardelor de viaţă a populaţiei şi de protecţie a mediului. Una dintre cele mai importante investiții realizate de RAJA SA, „Reabilitarea și modernizarea Stației pentru Tratarea apei potabile Palas”, a fost finalizată, și inaugurată vineri, 31 august, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb și a premierului Viorica Dăncilă. Cu această ocazie, a fost semnat un contract de investiții în valoare de 600 de milioane de euro, extrem de important. Practic, proiectele ce urmează să fie realizate vor schimba radical viața locuitorilor din județele Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Ilfov.
În ultimii ani, RAJA SA a cunoscut o transformare radicală. Compania s-a dovedit a fi un exemplu de succes în domeniul investițiilor din fonduri europene. Prin proiectele derulate, compania s-a preocupat constant de îmbunătăţirea standardelor de viaţă a populaţiei şi de protecţie a mediului. Una dintre cele mai importante investiții realizate de RAJA SA, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007- 2013, „Reabilitarea și modernizarea Stației pentru Tratarea apei potabile Palas”, a fost finalizată, conducând la îmbunătățirea infrastructurii în sectorul de apă potabilă, în beneficiul sănătății constănțenilor, spun reprezentanții companiei de apă. Stația a fost inaugurată vineri, 31 august, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb și a premierului Viorica Dăncilă. „Compania noastră parcurge de mulți ani un drum consecvent, rapid, dinamic, de modernizare. Cu schimbări majore care se văd de la an la an. Este o stație de tratare a apei potabile care asigură apa pentru municipiul Constanța și orașul Năvodari. Este o apă potabilă, monitorizată prin analize de laborator ce se efectuează la fiecare două ore. Este o apă curată, sănătoasă, cu aceleași calități ca și apa de izvor. Este o contribuție majoră la sănătatea populației, la o viață curată și civilizată. Această stație a fost realizată prin POS Mediu. O stație care este o investiție de peste 24 de milioane de lei, din care peste 4 milioane de lei au fost asigurate de RAJA”, a declarat directorul RAJA SA, Felix Stroe.
PROIECT AMBIȚIOS LA STANDARDE EUROPENE
În vederea conformării cu Directivele asumate de România prin Tratatul de Aderare la UE, RAJA SA a contribuit la dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată prin implementarea a 5 proiecte finanțate prin POS Mediu, valoarea totală a proiectelor ajungând la peste 1,5 miliarde de lei. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte din această serie este „Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța - Ialomița”, din care face parte și reabilitarea Stației de tratare Palas. „Prin cele 9 conducte de distribuție este asigurată furnizarea apei potabile în flux continuu pentru circa 350.000 de locuitori din municipiul Constanța și orașul Năvodari. Calitatea apei este în permanență monitorizată prin laboratoarele proprii ale RAJA SA, iar siguranța sănătății populației este garantată de tehnologia modernă aplicată. Totodată, prin capacitatea de stocare a apei tratate, se conferă autonomie de funcționare și în situații de avarie, ceel patru rezervoare de 20.000 de metri cubi la care se mai adaugă unul de 10.000 de metri cubi și unul de 6.000 de metri cubi asigurând apa necesară pentru o perioadă mare de timp”, se arată într-un comunicat al RAJA SA.
600 DE MILIOANE DE EURO PENTRU DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE APĂ POTABILĂ
Evenimentul de inaugurare a Stației de Tratare Palas a reprezentat, totodată, prilejul ideal pentru semnarea unui nou contract de investiții, în valoarea de aproape 600 de milioane de euro, bani cu care RAJA va schimba radical infrastructura de apă din mai multe județe. Banii vor veni prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în acordul de parteneriat 2014 -2020, reprezentând o continuare a Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 (POS Mediu) și adresându-se cu preponderență dezvoltării localităților rurale și urbane cu populație de peste 2.000 de locuitori. În valoare totală de 593.184.990 euro, reprezentând cca. 20 % din valoarea alocată Axei Prioritare 3 din cadrul Programului, contractul vizează dezvoltarea de investiții în infrastructura de apă potabilă, canalizare și tratarea apei uzate pe raza a 52 de Unități Administrativ Teritoriale, respectiv 91 de localități din 6 județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Ilfov. Programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii.
100 DE KM DE CONDUCTĂ, DE LA MEDGIDIA LA LIMANU
Una dintre cele mai importante investiții este reprezentată de Sistemul Regional Constanța, în valoare estimată de peste 60 de milioane de euro. Acesta cuprinde realizarea a peste 100 de km de conductă de aducțiune, de la Medgidia până la Limanu, asigurând apa potabilă de calitate pentru centrul și sudul județului din cel mai mare bazin acvifer din zona Medgidia - Poarta Albă. „Însumând Programul Sectorial de Mediu și POIM, ajungem la suma de 930 de milioane de euro, ceea ce înseamnă investiții realizate, proiectate și în curs de realizare efectuate de RAJA. Iată cum o companie publică reușește să aducă în România aproape un miliard de euro. Din cele 600 de milioane de euro o să extindem rețelele de apă cu peste 700 de kilometri, o să construim încă 48 de stații de tratare a apei, vom amenaja 40 de surse noi de apă și vom construi 45 de rezervoare uriașe de înmagazinarea apei. În plus, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 600 de kilometri, vor fi construite 135 de stații de pompare a apei uzate și șase stații de epurare“, a declarat directorul RAJA, Felix Stroe. Reprezentanții RAJA SA au explicat, printr-un comunicat de presă, că perioada estimată a lucrărilro este 2018-2023, acestea fiind deja demarate în cazul a trei contracte. „La finalizarea proiectului, gradul de conformare la prevederile directivelor europene va crește de la 50,40% la 99,66% pentru sistemul de alimentare cu apă, respectiv de la 64,06% la 87,27% pentru sistemul de apă uzată.