Reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din Agricultură au stat faţă în faţă cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără, aflat ieri într-o vizită la Constanţa. Cele mai mari nemulţumiri ale fermierilor sunt legate de drumurile agricole pentru care fondurile se pot accesa foarte greu, doar prin Măsura 121 – “Modernizarea exploataţiilor agricole”. Preşedintele Asociaţiei Producătoare de legume şi cartofi din comuna Poiana, Genica Dumbravă, este nemulţumită că drumurile care duc la ferma de legume sunt dezafectate grav, iar din această cauză clienţii refuză să mai cumpere de la ei. Pe de altă parte, fermierii se plâng că Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală este greu de accesat, procedura durând peste trei ani, condiţiile de eligibilitate fiind foarte stricte. “Voi lua în calcul nemulţumirile fermierilor. Suntem cu toţii lucrătorii acestui pământ şi trebuie să ajungem la aceleaşi condiţii de lucru. În altă ordine de idei, drumurile agricole ar trebui să ţină strict de organizarea localităţii”, spune ministrul MADR, Valeriu Tabără.
FERMIERII I-AU CERUT MINISTRULUI SĂ MODIFICE LEGISLAŢIA ASTFEL ÎNCÂT FONDURILE SĂ POATĂ FI ACCESATE MAI UŞOR
Deşi Dobrogea este considerată un pol al secetei, sistemele de irigaţii lipsesc cu desăvârşire, motiv pentru care, din nou, fermierii şi-au arătat nemulţumirea în faţa ministrului. “Irigaţiile sunt foarte scumpe, dar esenţiale pentru o producţie stabilă. Va trebui să găsim alte soluţii de irigare”, a mai spus Tabără. Nimic nou pentru fermieri. Ei ştiu cel mai bine cât sunt de scumpe irigaţiile şi la fel de bine ştiu cât sunt de esenţiale (!?). Că trebuie găsite soluţii de irigare, nimic mai evident! Atunci când s-a pus problema îngrăşămintelor agricole, ministrul i-a sfătuit pe oameni să mai lase distribuitorii să aştepte cu marfa în stoc, iar preţul va scădea.
NE LIPSEŞTE ORGANIZAREA (!?) Agricultorii sunt reticenţi atunci când vine vorba de a se asocia în cooperative, însă se pare că aceasta ar fi soluţia pentru a putea intra pe piaţa locală şi pe cea internaţională. De asemenea, pentru a putea cumpăra legume şi fructe româneşti din marile magazine comerciale în schimbul celor importate din Turcia, Spania sau Egipt, atunci tot asocierea rămâne singura soluţie pe care agricultorii trebuie să o accepte. “Fermierii muncesc, produc, iar performanţa se lasă aşteptată. Piaţa îi blochează. Stabilitatea nivelului de producţie, cât şi lanţul de distribuţie sunt verigile cele mai importante. Cu trei hectare, un agricultor nu intră pe piaţa supermarket-urilor, dar dacă te asociezi şi cumulezi o sută de hectare, altfel negociezi. Ne lipseşte organizarea”, recunoaşte Tabără. Judeţul Constanţa este o zonă care se pretează pentru cultura pomilor fructiferi. Ministrul a precizat că se va gândi la un program de reconversie în pomicultură, asemănător cu cel deja existent pentru viticultură. “O măsură esenţială pentru performanţă este construcţia de depozite frigorifice. Soiul de struguri “Victoria” este excepţional, însă a ajuns să se vândă pe marginea drumului, tocmai pentru că nu există spaţii de depozitare”, a mai spus Tabără. Ministrul a precizat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură trebuie să vegheze mai bine la aplicarea codului de bune practici, la nivel naţional, pentru că anul trecut s-au acordat subvenţii pentru 10,8 milioane litri de motorină, banii neregăsindu-se în producţia de pe piaţă. Din spusele oficialului, un lucru este cât se poate de cert: reprezentanţii Ministerului Agriculturii se fac că muncesc având în vedere că întreaga întâlnire ministrul n-a făcut altceva decât să treacă în revistă veşnicele probleme din Agricultură, care sunt departe de a fi rezolvate. Fermierii au plecat de la întâlnire aşa cum au venit: cu gândul că, probabil, la un moment dat, cineva îi va ajuta să se dezvolte, în contextul în care întreaga omenire militează pentru produse sănătoase, direct de la producătorii autohtoni.