„Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie”: este un vechi proverb românesc, pe principiul căruia merg, însă, nu oamenii gospodari, ci iubitorii de călătorii. De ani buni, tot mai mulţi români îşi fac rezervări pentru vacanţe cu câteva luni înainte. Astfel, încă din timpul acestei veri, turiştii şi-au cumpărat pachete turistice pentru vacanţele de iarnă, în sistem „early booking“, beneficiind de reduceri semnificative de până la 30% din preţul lor. Iar cum litoralul bulgăresc a fost explorat la maxim de români, nu puteau rămâne nevizitate nici staţiunile montane, care de aproape doi ani au fost luate cu asalt de turiştii din ţara noastră. „Bulgaria a rămas o destinaţie extrem de solicitată de turiştii români şi în acest an, în timpul sezonului de vară, ceea ce ne face să credem că va fi cerută şi pentru sezonul de iarnă. Deja au fost efectuate primele rezervări în sistem „early booking“, numărul lor fiind peste aşteptările noastre. Estimăm o creştere a „early booking“-urilor pentru sezonul de iarnă din Bulgaria cu circa 30%”, precizează consultantul în turism al agenţiei Travel Planner, Sebastian Constantinescu. De asemenea, şi alţi reprezentanţi ai agenţiilor de turism au remarcat preferinţele românilor pentru vacanţele în ţara vecină. „Cele mai solicitate staţiuni montane bulgăreşti sunt Bansko, Borovets şi Pamporovo. Deja sunt foarte mulţi care şi-au achiziţionat pachetele turistice pentru Crăciun şi pentru Revelion şi beneficiază de reduceri semnificative”, a declarat managerul agenţiei de turism Icar Tour, Cristian Bărhălescu, care a adăugat că perioada preferată de majoritatea românilor pentru a-şi petrece vacanţa de iarnă este cea a sărbătorilor.
ROMÂNII, TOT MAI PRETENŢIOŞI În pofida situaţiei economice precare, dominată de criză, tour-operatorii estimează că numărul românilor care vor consuma pachete turistice în afara graniţelor va creşte în continuare. Ei vor cheltui, în continuare, cu precauţie, dar vor dori să călătorească. Mai mult, turiştii români vor prefera calitatea şi îşi vor alege cu o atenţie sporită atât agenţia de turism, cât şi hotelurile de destinaţie. „Cei mai mulţi care achiziţionează pachete turistice optează pentru hoteluri de minimum trei stele, unde să fie condiţii foarte bune de cazare”, a mai precizat Bărhălescu.
REDUCERI SEMNIFICATIVE Se observă o creştere a interesului turiştilor români, în general, şi pentru ofertele „early booking“ de iarnă. Orice pachet achiziţionat în perioada de „early booking“ sau în afara acesteia se bucură de aceleaşi atribute de siguranţă şi calitate. Avantajul achiziţiei din timp a pachetului turistic îl reprezintă preţul redus plătit la cumpărare. Un avantaj mai puţin vizibil, dar la fel de important, este faptul că turistul are siguranţa hotelului preferat în destinaţia de vacanţă aleasă şi poate beneficia de atuurile unei planificări timpurii a concediului sau a bugetului de cheltuieli în perioada excursiei. Preţurile unei vacanţe într-una dintre staţiunile montane bulgăreşti variază în funcţie de clasificarea hotelului şi de perioada aleasă. De exemplu, pentru un sejur de şapte nopţi în Bansko, la un hotel de patru stele, plătit în sistem „early booking“, o persoană va plăti 167 euro în loc de 238 de euro, în timp ce, în perioada sărbătorilor, pentru un sejur de cinci nopţi în aceeaşi staţiune, tot la un hotel de patru stele, o persoană va plăti 333 de euro în loc de 400 de euro.