Preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ. dr. Cristina Tamaş, şi-a lansat, ieri, la Muzeul de Artă, cel mai recent volum, la care a lucrat timp de zece ani: romanul „Vacanţele Preşedintelui”. Pentru că evenimentul editorial a fost organizat în ajunul unui mare praznic creştin, Sfântul Nicolae, acesta a fost prefaţat de un recital de colinde susţinut de tineri teologi constănţeni.
Volumul a fost prezentat de lect. univ. dr. Monica Vlad, colega de catedră a autoarei, de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius”, precum şi de directorul editurii „Ex Ponto” - sub egida căreia a văzut lumina tiparului - prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu.
„O FICŢIUNE SUB CARE COLCĂIE REALITATEA” „Preşedinţii Cristinei Tamaş sunt toţi fiinţe chinuite de obsesii, de tristeţi şi de singurătăţi, personaje care se agaţă de fiinţe feminine, mai mult sau mai puţin permanente, mai mult sau mai puţin iubite (...). Ele sunt prezente mai ales pentru a ascunde ca un ecou neliniştile preşedinţilor, care nu sunt doar nelinişti de vacanţă. Romanul este o ficţiune sub care colcăie, însă, realitatea”, a apreciat lect. univ. dr. Monica Vlad.
„În acest roman sunt patru ecuaţii, patru capitole, cu câte două necunoscute, adică opt personaje. Acestea sunt rezolvate şi duse la capăt diferit, de la capitol la capitol, iar rezultatul este unul singur: puterea. Nu puterea omului care reprezintă, ci puterea care corupe, înalţă, desfigurează, schimbă destinul unor oameni”, a spus prozatorul Ovidiu Dunăreanu.
Pentru o mai bună receptare a mesajului din „Vacanţele Preşedintelui”, actorul Geo Dobre a citit câteva fragmente din roman. Totodată, acesta şi-a manifestat dorinţa de a vedea acest roman transpus într-un film.
„Vacanţele Preşedintelui este un roman fără nicio conotaţie politică, la care am lucrat timp de zece ani”, a spus, în încheierea evenimentului, autoarea volumului, Cristina Tamaş.