La campania de vaccinare antigripală din acest an, vor fi vaccinaţi gratuit 156.000 de constănţeni, a anunţat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că vor beneficia de vaccinare persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Precizăm că termenul de demarare a campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii (MS) împotriva gripei de sezon a intrat în linie dreaptă, în aceste zile aşteptându-se dozele de vaccin. Specialiştii MS au anunţat deja că vor fi utilizate 1,3 milioane de doze de vaccin pentru imunizarea cu prioritate a vârstnicilor, a copiilor, a bolnavilor cronic şi a personalului medical. Campania vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon, au precizat medicii MS. Şi de această dată, campania MS se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
TRANŞE. Atât în 2008, cât şi în 2009, la Constanţa, vaccinul antigripal a sosit în tranşe. De exemplu, anul trecut, Constanţa a primit, în prima tranşă, respectiv 20 noiembrie, 41.000 de doze de vaccin, doze cu care au fost vaccinate persoanele considerate ca fiind cele cu risc de îmbolnăvire, după care s-a trecut şi la vaccinarea personalului medical – cu menţiunea că reprezentanţii DSPJ au solicitat, în total, peste 100.000 de doze de vaccin. În 2008, DSPJ primea prima tranşă de vaccin antigripal, respectiv 55.000 doze, pe 19 octombrie, iar cea de-a doua tranşă de vaccin antigripal, respectiv 41.200 doze, venea pe 2 noiembrie.
PRIMELE SUSPICIUNI DE GRIPĂ, ÎN NOIEMBRIE. Anul trecut, medicii anunţau 24 de suspiciuni clinice de gripă sezonieră pe teritoriul judeţului nostru, în săptămâna 2-8 noiembrie 2009. Potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, din totalul cazurilor de suspiciuni de gripă, 21 au necesitat îngrijri pe patul de spital. Medicii DSPJ anunţau creşteri mari şi în rândul pneumoniilor şi infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare. Au fost semnalate 1.042 de cazuri de pneumonii, din care 84 persoane au fost spitalizate, şi 3.265 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 51 persoane au fost îngrijite pe patul de spital.
IGIENA PERSONALĂ, EXTREM DE IMPORTANTĂ. Medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi părinţilor să îndrume elevii în acest sens.