Un vaccin împotriva gripei aviare a intrat, marţi, la Moscova, în faza de testare pe oameni, urmînd a fi administrat unui număr de 120 de voluntari pînă la jumătatea lunii august. "Testele vor fi efectuate în două etape. La sfîrşitul lui august vom anunţa rezultatul", a declarat directorul grupului Microgen, Anton Katlinski, într-o conferinţă de presă.
În timpul testelor, voluntarii nu vor fi spitalizaţi, dar vor fi supravegheaţi de două institute specializate de la Sankt Petersburg şi Moscova. Testele se vor desfăşura cu două vaccinuri ce conţin o tulpină H5N1 originară din Vietnam şi recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a precizat directorul grupului care le produce. "Rezultatele testelor efectuate pe animale ne dau motive să fim optimişti", a adăugat biologul. "La teste participă 120 de voluntari. Majoritatea sînt medici şi donatori de sînge, persoane sănătoase, cu vîrsta peste 18 ani", a subliniat Vitali Zverev, directorul Institutului de Seruri şi Vaccinuri Mecinikov. "La nivel internaţional există zece companii care lucrează la vacinuri împotriva gripei aviare. Numai jumătate dintre ele au efectuat teste. Sîntem mîndri că ne aflăm printre primele", a declarat Katlinski.
Dupa apariţia la sfîrşitul anului 2003 a primelor focare de gripă aviară produsă de virusul înalt patogen H5N1, în Asia de Sud-Est, peste 125 de persoane au decedat, majoritatea fiind infectate în urma contactului cu păsările domestice. Peste 200 de milioane de păsări au fost eutanasiate sau au decedat din cauza infectării cu virusul gripei aviare, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
OMS confirmă şase noi cazuri umane de gripă aviară în Indonezia
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat şase noi cazuri umane de infectare cu virusul gripei aviare în Indonezia, anunţînd că trei dintre victime au murit. Pînă în prezent, OMS a înregistrat un total de 127 de decese provocate de gripa aviară în întreaga lume, numărul cazurilor de infectare ajungînd la 224 de persoane în zece ţări. OMS a subliniat că noile cazuri nu au legătură cu suspiciunile de transmitere de la om la om din Sumatra şi nu există indicii că vreunul dintre cei şase bolnavi ar fi infectat alte persoane. "Cazurile sînt răspîndite pe o largă arie geografică", precizează comunicatul OMS.
În condiţiile în care unele dintre persoanele infectate par să fi avut contacte cu păsări bolnave, OMS şi autorităţile locale încearcă să afle cum s-au infectat două dintre acestea. Este vorba despre un bărbat de 43 de ani din regiunea Jakarta de Sud, care a prezentat simptome la 6 mai şi care ulterior s-a însănătoşit şi de o fată de 15 ani din Sumatra de Vest, care s-a îmbolnăvit la 17 mai şi care se află încă în spital. Un alt caz este cel al unui adolescent de 18 ani din oraşul Bandung (Insula Java), cu rezultate negative la analizele efectuate în Hong Kong, dar pozitive la testele ulterioare. Adolescentul era fratele unei fetiţe de 10 ani diagnosticate cu gripă aviară, decesul celor doi fiind înregistrat săptămîna trecută. Autorităţile locale cred că fraţii au fost contaminaţi în urma contactului cu păsări bolnave, după ce în satul lor muriseră mai multe găini. Fraţii din Bandung sînt a treia familie infectată din Indonezia, dar cazul lor nu este la fel de grav cum este cel din nordul insulei Sumatra, unde H5N1 a provocat moartea a şapte membri ai aceleeaşi familii. Experţii cred că este posibil ca, în acest caz, virusul să se fi transmis de la om la om, prin contactele apropiate dintre rude. Cu toate acestea, testele genetice nu au identificat vreo modificare a virusului care să permită transmiterea de la om la om.