Vaccinarea anti-A/H1N1, refuzată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa

Vaccinarea anti-A/H1N1, refuzată

Eveniment 17 Decembrie 2009 / 00:00 617 accesări

Până în prezent, în judeţul Constanţa s-au vaccinat împotriva gripei A/H1N1 2.858 de persoane, au anunţat, ieri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), o cifră mult prea mică, comparativ cu numărul de doze pe care judeţul nostru l-a primit pentru început, respectiv 52.750 doze de vaccin antigripal - Cantgrip.

“VACCINUL PANDEMIC A/H1N1 ESTE UN VACCIN SIGUR ŞI EFICACE”

Medicii spun că vaccinul pandemic A/H1N1 este un vaccin sigur şi eficace şi reprezintă singura măsură specifică de protecţie individuală şi de sănătate publică, prin urmare va fi extinsă imunizarea la toată populaţia de peste 16 ani care solicită vaccinul. Vaccinarea se va desfăşura prin intermediul medicilor de familie, care vor ridica vaccinul de la farmacia DSPJ Constanţa, situată pe str. Nicolae Iorga nr. 89, în funcţie de catagrafiile înaintate. “Atenţionăm pe această cale personalul medical că are datoria morală şi profesională să se vaccineze împotriva gripei pandemice şi să recomande vaccinarea populaţiei generale”, a declarat directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov.

PREVENIRE. Medicii spun că este obligatoriu ca: nasul şi gura să fie acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută, iar mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun. De asemenea, se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile şi se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, rinoree etc.). Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi respectiv colectivităţii şi se vor prezenta la medicul de familie/infecţionist pentru diagnostic şi tratament. Elevii, studenţii şi profesorii care prezintă simptome de îmbolnăvire cu virusul gripal de tip A/H1N1 trebuie să se izoleze de colectivitate şi să se prezinte la medicul de familie/spitalul de boli infecţioase pentru evaluare şi eventual tratament. Se recomandă hidratarea suficientă pentru umezirea mucoaselor (membranele din nas şi gât înmagazinează virusurile pe care le elimină prin mucus) şi suplimentarea aportului de vitamine.



12