Campania de vaccinare antigripală gratuită în rândul populaţiei a fost amânată pentru că activitatea virozelor respiratorii a fost de intensitate joasă şi nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii (MS). Totodată, MS a subliniat că vor fi asigurate un milion de doze de vaccin. “Conform analizelor efectuate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale, populaţia nefiind afectată”, explică specialiştii MS. Pentru sezonul 2013 - 2014 vor fi achiziţionate un milion de doze de vaccin antigripal, pentru 600.000 de doze existând negocieri cu furnizorii autorizaţi din România, iar restul de 400.000 de doze vor fi luate de la “Cantacuzino”, până la finele lunii decembrie, potrivit MS. „Am cerut, în urma catagrafierii populaţiei judeţului nostru, 135 de mii de doze de vaccin antigripal, număr aproximativ egal cu cel de anul trecut. Aşteptăm un răspuns din partea ministerului”, a declarat, nu demult, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina.
PÂNĂ LA SOSIREA VACCINULUI ANTIGRIPAL, SUNT MEDICI DE FAMILIE CARE RECOMANDĂ POPULAŢIEI SĂ-ŞI CUMPERE DIN FARMACII VACCINUL PENTRU IMUNIZARE. EL POATE FI GĂSIT LA PREŢURI CUPRINSE ÎNTRE 17 ŞI 35 DE LEI
Şeful DSPJ Constanţa a declarat că până ieri nu a primit nicio veste de la MS, dar că, imediat ce vin dozele, vor fi repartizate medicilor de familie şi se va trece la vaccinarea populaţiei considerate cu risc: bătrâni, copii, bolnavi cronici, persoane instituţionalizate.
SERVICIU DE INTERES ECONOMIC GENERAL Reamintim că, în mai, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că Institutul “Cantacuzino” devine, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului. Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personal de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor, pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon. Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul “Cantacuzino”, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă. Institutul, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
PRIMA SUSPICIUNE Pe 6 noiembrie, medicii DSPJ Constanţa anunţau prima suspiciune clinică de gripă în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 44 a anului (28 octombrie - 3 noiembrie 2013). Persoana diagnosticată cu suspiciune de gripă nu a necesitat internarea, ea primind tratament în ambulator.