Vaccinarea, extrem de importantă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rubrica medicală Mai ales când călătoriţi în alte ţări

Vaccinarea, extrem de importantă!

Sănătate 29 Octombrie 2012 / 00:00 1132 accesări

Dacă vreţi să plecaţi în călătorie peste graniţele ţării, în special într-o ţară exotică, dacă vreţi să studiaţi sau să lucraţi în străinătate, este bine să planificaţi totul din timp ca să evitaţi orice tip de problemă medicală. Medicul primar epidemiolog, Monica Dişea, atât din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, cât şi din cadrul Clinicii „Medicover” Constanţa, situată pe bulevardul Lăpuşneanu, nr. 70, vă explică, detaliat, tot ceea ce trebuie să ştiţi despre vaccinarea internaţională obligatorie.

Ideal, programarea la un cabinet de vaccinări internaţionale trebuie realizată cu minim 4-8 săptămâni înaintea călătoriei, deoarece majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a atinge eficienţa maximă. Medicul specialist vă poate informa despre imunizările (vaccinarile) de care aveţi nevoie, în funcţie de regiunea în care mergeţi. Există vaccinuri ce trebuie făcute obligatoriu şi fără de care nu aveţi dreptul de a vizita anumite ţări. În clinicile unde se realizează vaccinările împotriva bolilor tropicale puteţi primi reţete pentru medicaţie antimalarică şi sfaturi cu privire la precauţiile pe care trebuie să le luaţi pentru a călători în siguranţă. În conformitate cu normele internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene pentru ţările din Africa sau America de Sud (care sunt considerate ţări endemice). În cazul în care nu demonstraţi vaccinarea printr-un document (Carnet internaţional de vaccinări) la frontiera anumitor ţări este foarte posibil să nu vi se permită intrarea.

IMUNIZĂRI SPECIFICE ANUMITOR REGIUNI: Europa de Nord - hepatită B, tetanos şi difterie; Europa de Sud - hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococică; America de Nord - difterie, tetanos, hepatită B; America Centrală (climă temperat-continentală) - hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă; America de Sud (climă tropicală) - febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, infecţie meningococică; Africa de Nord şi Sud - hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie; Africa Centrală - febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie; Asia - hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie.

PENTRU O CĂLĂTORIE FĂRĂ PROBLEME Pentru o călatorie fără probleme este bine să ţineţi cont de câteva sfaturi practice care pot preveni probleme minore. Astfel, se recomandă: consumaţi exclusiv apă şi sucuri îmbuteliate pe care le cumpăraţi şi le desfaceţi dvs.; nu consumaţi cuburi de gheaţă din apa a cărei provenienţă nu o cunoaşteţi; evitaţi consumul fructelor şi legumelor crude, nepreparate şi a cărnii şi fructelor de mare necorespunzător gătite termic; fructele trebuie spălate cu apă îmbuteliată şi curăţate de coajă; nu cumpăraţi astfel de produse de la vânzătorii ambulanţi; utilizaţi repelenţi de insecte (în special de ţănţari) în ţările endemice pentru malarie; purtaţi pantaloni lungi şi tricouri cu mânecă lungă, în special la lăsarea serii; rămâneţi în camera de hotel în timpul perioadelor foarte calde din timpul zilei, sau utilizaţi o cremă cu factor de protecţie solară când ieşiţi; protejaţi-vă de bolile cu transmitere sexuală şi folosiţi de fiecare dată prezervativul când aveţi contact sexual. O cauză foarte frecventă de apariţie a infecţiilor este sexul neprotejat.

LA ÎNTOARCERE La întoarcerea din călătorie este necesară consultarea medicului în următoarele situaţii: dacă aţi avut simptome pseudogripale cât timp aţi vizitat ţări endemice pentru malarie; dacă aveţi simptome ce sugerează o infecţie virală (care au apărut chiar şi la un an după ce aţi călătorit într-o ţară străină); dacă în timpul călătoriei aţi avut diaree, febră sau dacă bolile dvs. cronice s-au agravat; dacă aţi observat apariţia unor erupţii tegumentare sau dacă tegumentele şi mucoasele (în special conjunctivă) s-au îngălbenit; dacă după ce v-aţi întors aţi observat că aţi slăbit neintenţionat, că vă simţiţi obosit şi apatic.

VACCINARE PROFILACTICĂ LA “MEDICOVER” Prin Cabinetul de vaccinări internaţionale acreditat de Ministerul Sănătăţii, Clinica “Medicover” din Constanţa oferă vaccinare profilactică pentru următoarele boli: hepatita A, hepatita B, difterie, poliomielită, tetanos, gripă, febră galbenă, febră tifoidă, meningită meningococică, indicaţii tratament profilactic antimalarie.



12