Campania de prevenire a cancerului de col uterin, prin vaccinarea fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, a creat o adevărată isterie în România, reprezentanţi ai unor asociaţii, fundaţii, dar şi oameni de rând fiind ferm convinşi că substanţa nici pomeneală să prevină cancerul, ci dimpotrivă. Spre disperarea medicilor care au analizat în detaliu vaccinarea anti-HPV (virusul care determină apariţia cancerului de col uterin), au fost expuse zeci de ipoteze, toate împotriva campaniei de vaccinare, deja mediatizată ca fiind „diavolul pe pământ”. Vaccinul, care în multe ţări din lume fusese implementat cu succes, în România era ucigaşul numărul 1. O cantitate impresionantă de vaccin anti-HPV s-a dus pe apa sâmbetei, în condiţiile în care ţara noastră ocupă un loc fruntaş în UE în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. „Oamenii nu au înţeles şi au refuzat de la bun început vaccinarea. Poate ar fi fost nevoie de mai multă informare, de mai multe explicaţii”, declara, la începutul anului, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. El a precizat că pe adresa instituţiei pe care o conduce au sosit explicaţii ale oamenilor de-a dreptul halucinante: „unele persoane au motivat refuzul prin faptul că în substanţă ar exista nişte cipuri, iar atunci când se va dori moartea acelor persoane vaccinate, se va apăsa un buton...”. „Pare incredibil, dar asta cred oamenii despre vaccinul împotriva cancerului de col uterin”, a adăugat directorul. Evident, toate acestea s-au dovedit a fi doar vorbe în vânt.
AU SUSŢINUT ŞI SUSŢIN CAMPANIA DE VACCINARE Au existat medici care au susţinut de la bun început campania de vaccinare. Un susţinător al campaniei a fost şi şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica. „Susţinerea campaniei de vaccinare anti HPV este aproape o obligaţie morală şi procesională pentru pacientele noastre. Şi studiile o dovedesc; era şi timpul”, declara, în vară, prof. univ. dr. Vlad Tica, totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Medicilor de Spital.
POTRIVIT STATISTICILOR, ÎN ROMÂNIA, 40.000 DE FEMEI SUNT DIAGNOSTICATE CU CANCER DE COL UTERIN, O RATĂ DE 28,96% FAŢĂ DE 10,99% CÂT ESTE MEDIA ÎN EUROPA. ANUAL, ÎN ŢARA NOASTRĂ SE ÎNREGISTREAZĂ APROXIMATIV 3.000 DE CAZURI NOI DE ÎMBOLNĂVIRE DE CANCER DE COL UTERIN, DE 16 ORI MAI MULT FAŢĂ DE MEDIA EUROPEANĂ.
Încet, dar sigur, campania de prevenire a cancerului de col uterin este văzută şi în România cu alţi ochi. Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine preocuparea Ministerului Sănătăţii (MS) de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV, o eventuală campanie putând debuta în a doua parte a anului 2013. „Vaccinarea împotriva HPV este o măsură necesară în România. În urma declaraţiilor pe care reprezentanţii MS le-au făcut în mai multe rânduri cu privire la începerea campaniei naţionale de vaccinare, opţională, noi, medicii de familie, suntem pregătiţi să sprijinim Ministerul şi toate instituţiile implicate astfel încât campania să fie corect înţeleasă de public, acceptată şi să ajungem în timp la o prevalenţă scăzută a cancerului de col, comparabilă cu celelalte ţări europene. Din punctul nostru de vedere, prevenţia cancerului de col uterin înseamnă educaţie, vaccinare şi screening”, spune preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Rodica Tănăsescu.
COMITETUL NAŢIONAL DE VACCINOLOGIE A DISCUTAT DESPRE OPORTUNITATEA ÎNCEPERII UNEI CAMPANII DE VACCINARE OPŢIONALĂ, ÎMPOTRIVA HVP, ADRESATĂ FETELOR CU VÂRSTA CUPRINSĂ ÎNTRE 11 ŞI 14 ANI. VACCINAREA ÎMPOTRIVA HPV S-AR PUTEA REALIZA LA SOLICITAREA PĂRINŢILOR ŞI VA FI UNA OPŢIONALĂ.
„Ne dorim să fim parte din campania de vaccinare pe care MS o plănuieşte pentru 2013. Îmi doresc să nu mai văd femei care suferă şi să nu mai descoperim atâtea cazuri de cancer de col uterin în România. HPV este un vaccin de care România are mare nevoie, în cel mai scurt timp”, spune Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog.
DESPRE COALIŢIE Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România reuneşte reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea, Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societăţii Române de Pediatrie, precum şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei - şi luptă pentru conştientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coaliţiei este concentrată pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, în special prin vaccinarea împotriva HPV, afirmând necesitatea acestei metode şi încercând să folosească experienţa europeană în domeniu pentru a desfăşura un program de vaccinare eficient în România.
SEMNE Cancerul de col uterin nu se remarcă prin bogăţia manifestărilor, este insidios şi “parşiv”, atrage atenţia dr. Loti Popescu. Formele incipiente de boală sunt asimptomatice, ele se descoperă numai în cadrul procesului de screening prin examenul citologic Babeş - Papanicolau. „Pe măsură ce tumora creşte, pacienta poate acuza sângerări pe cale vaginală, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociază o secreţie vaginală cu evoluţie trenantă. Durerea nu este comună, ea apare în stadii avansate, fiind determinată de o multitudine de cauze: necroza tumorală, inflamaţie pelvină asociată, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului”, explică dr. Popescu. Cancerul de col uterin, spune medicul, trebuie diagnosticat în faza de carcinom intraepitelial, reducându-se în acest fel prevalenţa cancerului invaziv şi mortalitatea. Este uşor de depistat cancerul de col uterin, examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare. De aceea, se recomandă examen citologic Babeş - Papanicolau o dată pe an, pentru toate femeile active sexual. Examinarea nu este dureroasă, este făcută de personal medical de specialitate.