A 6-a Săptămână Europeană a Vaccinării (SEV) ia sfârşit pe 30 aprilie 2011, prin eforturile reţelei naţionale de promovare a sănătăţii, coordonată de specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS), prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, conform îndrumărilor Biroului Regional Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (EUR/OMS), subliniază reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Sloganul ales este “Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm!”, scopul fiind de creştere a acoperirii vaccinale prin sporirea conştientizării societăţii cu privire la rolul imunizării grupurilor vulnerabile sau dificil-adresabile. „În 2011, tema SEV face un apel la soluţii concertate pentru ameninţări comune cu referire la focarele recente de rujeolă şi poliomielită din Regiunea EUR/OMS, iar obiectivele includ conştientizarea populaţiei în privinţa beneficiului şi siguranţei imunizării pentru a diminua declinul continuu în acceptarea vaccinării - cu consecinţe grave pentru sănătatea publică”, susţine şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul DSPJ, master european în promovarea sănătăţii, dr. Loti Popescu. În ultima decadă, spune medicul şef, vaccinurile au contribuit simţitor la ameliorarea sănătăţii în zona OMS/Europa, în special în rândul copiilor.
EFORTURI RĂSPLĂTITE. O informare a DSPJ arată că, datorită eforturilor de colaborare, Europa este pe punctul de a elimina rujeola şi rubeola. Beneficiile vaccinării sunt progresiv extinse către adolescenţi şi adulţi, oferind protecţie împotriva unor boli grave, precum gripa, meningita, dar şi cancerul. „Regiunea noastră este totuşi confruntată cu focare recente de rujeolă şi cu reapariţia poliomielitei în 2010, fenomene considerate a fi în legătură cu nivelurile ridicate de migraţie, existenţa unor grupuri neimunizate din cauza accesului limitat la serviciile de sănătate, declinul continuu în acceptarea vaccinării de către populaţie”, se mai arată în informarea DSPJ.
POTRIVIT OMS, VACCINAREA SALVEAZĂ, ANUAL, VIAŢA A MAI MULT DE TREI MILIOANE DE PERSOANE DIN ÎNTREAGA LUME
România dispune de un plan generos de imunizare, comparativ cu schemele de imunizare din Polonia şi Ungaria, acoperind grupurile ţintă în proporţii medii între 95% (vaccinul anti-hepatita B, Hep B3 - vaccin împotriva hepatitei de tip B) şi 99% (vaccinul anti-tuberculoză, BCG - vaccin împotriva tuberculozei), la nivelul anului 2009. „Revenirea recentă a rujeolei în regiunea EUR/OMS, în 2010, a afectat ţara noastră cu o rată a incidenţei de 9,1 cazuri la un milion locuitori. Necunoaşterea beneficiilor şi teama nejustificată faţă de efectele secundare ale vaccinării atrag însă şi la noi un declin crescător în acceptarea vaccinării, privind în special noile vaccinuri”, arată sursa citată.
OBIECTIVE. Printre obiectivele campaniei din 2011 se menţionează susţinerea nivelului mediu înalt de acoperire vaccinală potrivit schemei naţionale de imunizare, sporirea încrederii populaţiei privind siguranţa noilor vaccinuri şi creşterea consecutivă a ratei de acceptare etc. “În cadrul acestei campanii, reprezentanţii DSPJ din Biroul de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate Constanţa organizează acţiuni pentru cadrele medicale - sesiuni ştiinţifice/seminarii, cadrele didactice, elevi din unităţile de învăţământ, dar şi pentru părinţi”, a declarat dr. Loti Popescu.