Vaccinul BCG din Danemarca, sub „lupa” unei comisii ministeriale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prea multe reacţii adverse

Vaccinul BCG din Danemarca, sub „lupa” unei comisii ministeriale

Justiție 17 Noiembrie 2012 / 00:00 696 accesări

Sesizările privind reacţiile severe ale vaccinului BCG - bacilul Calmette Guerin - împotriva tuberculozei - au ajuns, după câteva luni, şi în atenţia specialiştilor Ministerului Sănătăţii (MS). Vineri, ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a anunţat că au fost semnalate, la nivel de ţară, 115 sesizări de reacţii adverse, motiv pentru care situaţia va fi analizată de o comisie desemnată în acest sens, pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Reamintim că semnalele au început să fie date încă din luna august 2012. Atunci, la nivel naţional existau peste 25 de cazuri ale unor nou-născuţi ce au avut reacţii adverse post vaccinale indezirabile (RAPI), în vreme ce la Constanţa, potrivit medicului epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, Ibram Suzan, erau înregistrate, în total, şase cazuri RAPI. Aşa cum precizam într-una dintre ediţiile ziarului nostru din luna august, medicii au fost puşi în gardă vizavi de reacţiile adverse severe ce pot apărea în urma vaccinării BCG. Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Elena Danteş, declara că vaccinul produs de „Cantacuzino” nu a determinat asemenea reacţii nou-născuţilor, şi că, acum, acest vaccin cu tulpina Copenhaga are reacţii adverse post-vaccinale indezirabile. Ea a spus că părinţii nu trebuie să intre în panică dacă nou-născuţii au asemenea reacţii, ci să meargă la medic pentru un consult de specialitate. Întrucât se ştia de reacţiile vaccinului din import, direcţiile de sănătate publică din ţară, centrele regionale de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara au primit şi protocolul privind managementul cazului de RAPI la vaccinul BCG. În protocol se menţionează că, în cazul în care copilul care a fost vaccinat BCG prezintă simptome printre care adenopatie (afecţiune care se manifestă prin inflamare) axilară cu cel puţin un ganglion (umflătură) cu diametrul de cel puţin 1,5 cm şi/sau adenopatie subclaviculară cu acelaşi diametru şi/sau adenopatie laterocervicală cu acelaşi diametru, limfadenită (boală care constă în inflamarea ganglionilor limfatici) necrozantă (cangrenă) etc. - va trebui solicitat, în mod obligatoriu, un consult pneumoftiziologic înainte de instituirea oricăror măsuri terapeutice antituberculoase. „Instituirea tratamentului antituberculos va fi făcută doar de medicul pneumoftiziolog”, spunea dr. Danteş. Nu în ultimul rând, medicii au fost atenţionaţi că înainte de solicitarea consultului pneumologic va fi efectuată radiografia pulmonară standard.

MAI MULTE CAZURI Medici curanţi din Constanţa sunt ferm convinşi că numărul copiilor cu reacţii la vaccinul cu tulpina Copenhaga este cu mult mai mare, însă nu toţi părinţii îşi permit să-şi ducă bebeluşii la medic pentru orice problemă de sănătate. În luna august, s-a putut constata că, la Constanţa, cele mai multe cazuri sunt ale copiilor care au venit pe lume la cele două maternităţi private: „Euromaterna” şi „Isis”. „Maternităţile nu au nicio vină, trebuie să se ştie acest lucru. Ei au procurat vaccinul acceptat de Ministerul Sănătăţii şi atât. Este un vaccin care are, într-adevăr, o reacţie mult mai virulentă faţă de cel care era produs de Cantacuzino”, sublinia directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziolgie.

ŞI TOTUŞI, CE SE ÎNTÂMPLĂ? „O comisie a MS va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca ce au fost raportate. Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţional de Sănătate Publică România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse. Dintre acestea, 79,1% sunt reacţii locale”, a spus demnitarul. Potrivit OMS, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie. România are în perioada 2011-6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa de 0,6 la mie, a precizat dr. Arafat. MS a cumpărat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Din totalul celor 115 cazuri de reacţii adverse severe, 44,3% au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8% chirurgical, iar 6% antibiotic.



12