Joan Baez, Renée Fleming, Susan Vega şi Lou Reed au luat parte la un concert solemn la Praga, sâmbătă noapte, în onoarea lui Vaclav Havel, artizanul căderii comunsimului în fosta Cehoslovacie, în timpul Revoluţiei de Catifea din noiembrie 1989. ”Aceşti artişti, mesageri ai libertăţii, au fost solidari cu noi, în epoca cea mai sumbră”, a spus Havel, acum în vârstă de 73 de ani, în deschiderea concertului organizat într-o veche biserică pragheză. ”Ei continuă să ne fie fideli”, a adăugat fostul disident şi prizonier politic, devenit preşedinte al Cehiei în perioada 1989 - 2003.
Mai mulţi şefi de stat i-au adresat câte un omagiu lui Havel, dar şi cehilor şi slovacilor, la aniversarea a două decenii de la Revoluţia de Catifea. ”Aţi inspirat întreaga lume, aţi ajutat la propagarea libertăţii în toată Europa”, a fost mesajul video al preşedintelui american, Barack Obama, laureatul Nobelului pentru Pace în 2009. ”Sper că veţi reuşi să păstraţi acest spirit curajos, care continuă să fie fundamental pentru umanitate”, a transmis Dalai lama, şeful spiritual al tibetanilor. ”Aş vrea ca pacea să domnească în Europa, ca totul să decurgă pe calea valorilor, şi nu pe cea a sângelui”, a spus fostul preşedintele sovietic, Mihail Gorbaciov. Şi preşedintele ceh, Vaclav Klaus, i-a adus un omagiu lui Havel, unul dintre rivalii săi politici.
În urmă cu 20 de ani, Cehia şi Slovacia, pe atunci reunite într-o singură ţară, Cehoslovacia, au spus masiv ”nu” unui stat totalitar ocupat de armata sovietică şi controlat de poliţia secretă, lansând o serie de manifestaţii după reprimarea brutală a unei mişcări studenţeşti pacifiste, pe 17 noiembrie 1989, la Praga. Condusă de mişcarea Forumul Civic, creat pe 19 noimbrie 1989, de Vaclav Havel, Revoluţia de Catifea a dus la prăbuşirea regimului comunist, la formarea unui guvern de uniune naţională, pe 10 decembrie 1989 şi la alegerea lui Havel în funcţia supremă a statului, pe 29 deembrie 1989.