În colţuri de lume diametral opuse, două personalităţi ale literaturii au fost spitalizate pentru probleme de sănătare similare. Vaclav Havel a necesitat îngrijiri spitaliceşti, sîmbătă seara, într-un spital din Praga, din cauza unor fibrilaţii cardiace. Fostul preşedinte ceh, în vîrstă de 71 de ani, a avut, în ultimii ani, o serie de probleme de sănătate. Acesta suferă de bronşită cronică, după ce a fost operat la plămîni în 1996, fiind vorba despre o dificilă operaţie pentru cancer la plămînul drept, din care are o parte extirpată. “Duminică dimineaţă am vorbit cu el şi se simţea bine”, a declarat secretarul fostului şef al statului, Jakub Hladik. Acesta a refuzat să se pronunţe asupra duratei de spitalizare a lui Vaclav Havel, care şi-a anulat toate ieşirile în public prevăzute pentru zilele următoare. Scriitorul trebuia să participe la o masă rotundă difuzată duminică la prînz de canalul public de televiziune. Vinerea viitoare, fostul preşedinte urma să asiste, potrivit programului iniţial, la premiera oficială, la Praga, a filmului documentar “Cetăţeanul Havel” consacrat anilor petrecuţi la Preşedinţia ţării.
Principal artizan al Revoluţiei de Catifea din 1989, care a dus la căderea regimului totalitar din ţara sa, dramaturgul Havel a cunoscut în ultimii ani multiple probleme de sănătate, în parte cauzate de cei cinci ani petrecuţi în închisorile comuniste. În ultima perioadă, Vaclav Havel a fost stresat din cauza ultimei sale piese. Iniţial, urma să fie jucată la Teatrul Naţional, dar pînă la urmă va avea premieră la un alt teatru, Archa. Ales la preşedinţia Cehoslovaciei în 1989, apoi a Republicii Cehe în 1993, Vaclav Havel a părăsit şefia statului în februarie 2003, la expirarea mandatului său.
La rîndul său, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a fost internat într-o clinică din Lima, sîmbătă, cîteva ore, din cauza unor probleme cardiace. În vîrstă de 71 de ani, scriitorul a fost însoţit de familia sa. Conform presei locale, acesta a fost supus unor teste, dar viaţa sa este în afara oricărui pericol.
Autor a numerose romane şi eseuri, printre care “Oraşul şi Cîinii” (1963), “Conversaţie la catedrală” (1969) sau “Războiul sfîrşitului lumii” (1981), Mario Vargas Llosa este unul dintre cei mai apreciaţi romancieri din America Latină. Romancierul a vizitat ultima dată România în 2005, pentru a participa la lansarea a două dintre romanele sale.