Rasismul şi ostilitatea faţă de străini sînt principalele teme ale formaţiunii Democraţii Suedezi, o formaţiune de extremă-dreapta din Suedia, arată rezultatele unei investigaţii jurnalistice efectuate de postul de radio Sveriges Radio. Postul radiofonic a trimis trei ziarişti la reuniuni ale partidului Democraţii Suedezi din Stockholm, Goteborg şi Skane. În cursul unei reuniuni, membri ai formaţiunii au făcut comentarii rasiste şi declaraţii împotriva imigranţilor. „Imigranţii sînt ca nişte sălbatici. Aşa sînt ei, aşa e firea lor”, a declarat un lider al formaţiunii extremiste. La o altă reuniune, imigranţii au fost asemănaţi cu cîinii. „Nu ştiaţi că imigranţii care vin în Suedia din Afganistan sau din Africa au uneori 2.000 de paraziţi pe corp? Nici măcar cîinii nu au atîţia paraziţi, deşi sînt ţinuţi în izolare”, a afirmat un alt lider al formaţiunii. Alţi membri ai formaţiunii au explicat că femeile musulmane îşi acoperă feţele doar pentru a ascunde urmele bătăilor aplicate de soţi.
Dacă acuzaţiile de rasism sînt ceva neobişnuit într-o ţară care a inventat conceptul de corectitudine politică, în Rusia acestea cresc în gravitate mai ales că vizează instituţii de stat. Un manual de istorie destinat unei şcoli de poliţie ruse acuză „sioniştii” că au stat în spatele morţii lui Stalin şi a prăbuşirii Uniunii Sovietice. „Sioniştii sînt cei care l-au suprimat fizic pe Iosif Stalin în 1953”, scrie autorul, Vasili Drojin, în vîrstă de 80 de ani, profesor la Universitatea Ministerului de Interne din Sankt Petersburg. Manualul, intitulat „Istoria statului şi dreptului naţionale. 1985-1991”, prezintă şi dezmembrarea URSS tot ca pe „un act al sioniştilor” şi afirmă că adevăratul nume al „sionistului” Mihail Gorbaciov, părintele Perestroicii, este „Garber”. „Manualul vrea să explice viitorilor poliţişti cine este responsabil de toate relele din ţară”, a denunţat publicaţia „Vremia Novosti”. „Cărţi ultranaţionaliste nu sînt din nefericire rare. Ceea ce este mai surprinzător este cum un asemenea text a putut să-şi facă apariţia într-o universitate din Sankt Petersburg şi care, mai mult, este destinat poliţiei ruse”, se întreabă ziarul. Ediţia a apărut într-o mie de exemplare.
Acesta nu este primul incident de acest gen înregistrat în Rusia. În 2007, un manual de istorie contemporană, scris de istoricul Aleksandr Filipov pentru şcolarii ruşi, provocase indignare printre profesori şi istorici, care îl acuzau că revizuia rolul lui Stalin, că justifică represiunile şi că laudă excesiv perioada cînd Putin a fost la putere. La sfîrşitul lui 2003, un manual de istorie al lui Igor Doluţki, în care regimul preşedintelui din acea vreme, Vladimir Putin, era calificat drept „dictatură autoritară”, s-a aflat de asemenea în centrul unui scandal.