Val de disponibilizări în CFR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Val de disponibilizări în CFR

Eveniment 10 Februarie 2010 / 00:00 1514 accesări

PREAVIZE. Cei 6.380 de salariaţi din cadrul CFR Marfă care urmează să fie disponibilizaţi şi-au primit preavizele, aproape 650 dintre ei refuzând să semneze documentele respective. Unii dintre angajaţii care îşi vor pierde locurile de muncă ameninţă că vor acţiona în instanţă conducerea companiei. Anunţul a fost făcut ieri de Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC). „Organizaţia noastră a fost de acord cu disponibilizările, dar nu am înţeles de unde au scos oficialii din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) cifra de 6.380, pentru că aceştia nu au discutat cu sindicatele. Este cert că din martie vor fi concediaţi peste 6.000 de angajaţi de la Marfă. La CFR Călători circa 1.000 de salariaţi vor primi preavizele în aprilie, celor de la CFR Infrastructură urmând să le fie înmânate în luna mai”, a explicat liderul sindical. Frăţică a precizat că cei 10% dintre angajaţii care urmează să fie disponizilizaţi refuză să semneze preavizele, deoarece consideră că nu sunt respectate criteriile din contractul colectiv de muncă sau din Codul Muncii. \"Prin urmare, o partea dintre aceştia, nu ştim exact câţi, vor da în judecată administraţia CFR Marfă\", a spus Frăţică.

CRITERII CONTESTATE. Gheorghe Frăţică s-a declarat contrariat de criteriile în baza cărora conducerea CFR Marfă a decis cine pleacă şi cine îşi păstrează locul de muncă. \"Au rămas unii salariaţi care au societăţi comerciale, pe când aceştia ar fi trebuit să fie primii disponibilizaţi. Au fost păstraţi de către Administraţie salariaţi care au fost sancţionaţi pentru abateri şi care au cauzat prejudicii companiilor. De asemenea, au fost afectaţi de măsura disponibilizărilor salariaţii care au mai mulţi copii în întreţinere. Ceea ce mi se pare incorect din partea oficialilor MTI, este că în condiţiile în care sunt disponibilizaţi de la cele trei companii CFR peste 10.000 de salariaţi, rămân în sistem peste 70 de directori. În centrală, la CFR Marfă, vor rămâne 12 directori, 18 la CFR Infrastructură şi 17 la Călători. Alţi 24 de directori vor rămâne la regionalele din ţară, fără să îi mai punem la socoteală pe cei de la filialele căilor ferate\", a precizat preşedintele FNFMC.

BANI. Referindu-se la salariaţii care vor fi disponibilizaţi de CFR Marfă, liderul sindical a menţionat că venitul de completare reprezintă diferenţa dintre valoarea ajutorului de şomaj (şomaj tehnic - 75% din salariul de bază) şi salariul mediu net pe economie aferent lunii ianuarie 2010, care nu va putea fi depăşit. \"Dacă un salariat a avut un venit lunar de peste 1.500 lei, va lua, după disponibilizare, până la 1.390 lei. Salariaţii care au vechime între 0 şi 15 ani vor primi 12 venituri de completare, cei cu vechime între 15-25 ani vor încasa 13 salarii, iar cei cu vechime de peste 25 de ani, 15 venituri. De asemenea, la plecare toţi cei disponibilizaţi vor primi două salarii medii pe economie\", a mai spus Gheorghe Frăţică. Ministerul Transporturilor intenţionează să disponibilizeze în acest an circa 10.000 de angajaţi din cadrul CFR.

Constructorul de vagoane de marfă “Romvag Caracal” (ROMJ) va suspenda, în intervalul 8-26 februarie, contractele de muncă încheiate cu 500 de salariaţi. Pe durata suspendării activităţii, cei 501 de angajaţi vor beneficia de o indemnizaţie reprezentând 75% din salariul de bază.



12