Vâlcov, trimis în judecată pentru spălare de bani şi evaziune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vâlcov, trimis în judecată pentru spălare de bani şi evaziune

Justiție 22 Mai 2015 / 00:00 693 accesări

Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Dosarul a fost înregistrat miercuri la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și a intrat ieri în dezbateri în Cameră preliminară. Alături de Darius Vâlcov au fost deferiți justiției Lucian Petruț Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina - primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu. Potrivit ICCJ, infracțiunile reținute de procurori în acest dosar sunt trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, evaziune fiscală. Darius Vâlcov se află în arest din 2 aprilie, el fiind acuzat de DNA de trafic de influență pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion.

Conform comunicatelor difuzate anterior de DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar la acea vreme al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA). În luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul "Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA. În cadrul acestui proiect au fost încheiate mai multe contracte. Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion, susține DNA. În consecință, potrivit procurorilor, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile. Theodor Berna și Darius Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei respective. Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani în lei. Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face plățile către Vâlcov, mai arată DNA. În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe Theodor Berna cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca societatea să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens, a informat DNA.

Transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Șușală (șoferul lui Vâlcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu și al altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza contractelor erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.

DNA mai susținea că, în urma înțelegerilor, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010 - 2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă - în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei - prin intermediul unor firme.

Taguri articol


12