Valentine’s Day = cadou

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Valentine’s Day = cadou

Eveniment 14 Februarie 2009 / 00:00 989 accesări

Controversata sărbătoare Valentine\'s Day (Ziua Sfîntului Valentin), importată de români din Occident, a intrat în România la începutul anilor ’90 şi, de atunci, este celebrată, în fiecare an, pe 14 februarie şi constituie o sursă generoasă de venituri pentru majoritatea comercianţilor.

Cine a fost Sf. Valentin?

Una dintre legendele despre sfînt spune că Valentin ar fi fost un preot care a trăit în secolul III la Roma, în vremea împăratului Claudius II. Cînd acesta din urmă a decis că bărbaţii singuri sînt soldaţi mai buni decît cei căsătoriţi, le-a interzis junilor să se căsătorească. Valentin l-a sfidat pe Claudius şi a continuat să oficieze, în secret, căsătorii pentru tinerii îndrăgostiţi. Cînd a fost descoperit, Claudius a ordonat ca Valentin să fie ucis. Alte legende sugerează că Valentin ar fi fost ucis în timp ce încerca să ajute creştini să fugă din închisorile romane, unde adeseori erau torturaţi şi bătuţi. Potrivit unei alte legende, Valentin era un deţinut îndrăgostit de o tînără căreia, înainte să moară, i-a trimis o scrisoare semnată „From your Valentine”, expresie folosită şi azi. Potrivit calendarului Bisericii Ortodoxe, Sfîntul Valentin se sărbătoreşte pe 16 februarie, împreună cu alţi 11 mucenici. Sfîntul Valentin, mucenic al lui Hristos, a fost întemniţat pentru că a recunoscut că este creştin, după care a fost ucis cu sabia.

Ziua Îndrăgostiţilor fără cadou nu există!

Dacă însă lăsăm să sece apele opace ale legendei, vom vedea că sărbătoarea Sfîntului Valentin înseamnă, în primul rînd, comerţ! Mii de inimioare de diferite mărimi, culori, valori, au împînzit vitrinele magazinelor, standurile, minţile şi (în unele cazuri) inimile tuturor românilor. Astfel, Valentine’s Day înseamnă, de fapt, un cadou! „Românii au capacitatea de a copia rapid tot ce vine din Occident, deoarece pentru ei obiceiul occidental este un lucru bun. Fenomenul este provocat şi susţinut de toate lanţurile de supermarket-uri şi de televiziuni. TVR 2 a fost prima televiziune care a adus în atenţia publicului larg obiceiul local corespunzător. Reacţia a fost Dragobetele, un fenomen interesant, care confirmă ideea că globalizarea generează fenomene locale. La noi e simpatic faptul că ambele sărbători se ţin în februarie, aşadar, timp de două săptămîni o tot ţinem într-o celebrare”, a explicat Mircea Vasilescu, conf. la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. Asocierea Sfîntului Valentin cu Ziua Îndrăgostiţilor a fost impusă tot de raţiuni comerciale, susţine Vasilescu. Modelul de a sărbători Valentine\'s Day prin cadouri şi surprize a fost preluat tot din Statele Unite, sărbătoarea devenind foarte cunoscută din cauza publicităţii agresive care se face în preajma datei de 14 februarie, cînd toate firmele doresc să îşi promoveze produsele şi să le vîndă. Cadourile oferite şi primite cu ocazia Valentine\'s Day sînt dintre cele mai diverse - de la tradiţionalele “Valentine”, felicitări în care îndrăgostiţii îşi mărturisesc iubirea, la inimioare inscripţionate cu numele persoanei iubite sau căni imprimate cu fotografia celui drag. Alte cadouri intrate în categoria „clasic” - trandafirii roşii, bijuteriile, lenjeria sexy sau bomboanele de ciocolată - nu dau greş niciodată. „Indiferent dacă ai făcut ceva greşit sau vrei pur şi simplu să aduci un zîmbet pe chipul iubitei tale, este de ajuns să cumperi un trandafir sau o bijuterie sau o cutie de bomboane de ciocolată. Nu dau greş niciodată. Şi oricum, Ziua Îndrăgostiţilor fără cadou nu există!”, este de părere Alexandru Mihai, ieşit la cumpărături în ajunul Sf. Valentin.



12