Valeriu Gheorghiţă: imunizarea cu AstraZeneca va continua pentru toate grupele de vârstă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Valeriu Gheorghiţă: imunizarea cu AstraZeneca va continua pentru toate grupele de vârstă

Sănătate 08 Aprilie 2021 / 18:23 4993 accesări

Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte important să se facă în România cu toate produsele disponibile, având în vedere contextul epidemiologic, iar imunizarea cu AstraZeneca va continua pentru toate grupele de vârstă, a anunţat, joi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

"Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu acelaşi tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. (...)

Având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile şi la parametri cât mai ridicaţi. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populaţie să se vaccineze cât mai curând posibil, pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii", a declarat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă, la finalul unei şedinţe de lucru.

Potrivit acestuia, temporizarea sau renunţarea la vaccinare pot duce la forme severe de îmbolnăvire şi compromite atingerea "imunităţii de grup".

El a amintit că Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat faptul că raportul beneficiu - risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv.

"Este identificată o posibilă relaţie de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge, cu caracteristici neobişnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite. Au fost analizate, până la data de 4 aprilie, toate cazurile raportate la nivel european şi la nivel mondial, fiind înregistrare aproximativ 222 de evenimente trombotice, (...) din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate. Combinaţia raportată a cheagurilor de sânge şi a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile acestor eventuale efecte secundare", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Din evoluţia recentă a pandemiei în România, a adăugat el, "se constată că, la 100 de oameni diagnosticaţi cu COVID-19, 2,5 persoane decedează".

"Practic, aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate, s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor de COVID-19 inclusiv în rândul populaţiei tinere. Aşa cum s-a susţinut de către Agenţia Europeană a Medicamentului, precum şi de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice.

Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potenţiale evenimente trombotice", a indicat preşedintele CNCAV.



12