Valoarea alocaţiei de hrană a bolnavilor, majorată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După patru ani Începând cu august

Valoarea alocaţiei de hrană a bolnavilor, majorată

Sănătate 10 Iulie 2012 / 00:00 595 accesări

Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează să schimbe valoarea alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, începând cu luna august a acestui an. În acest sens, MS a postat, pe pagina de web, la secţiunea transparenţă decizională, proiectul de hotărâre de Guvern privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Potrivit MS, baremul privind alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice nu a mai fost modificat din 2008, nivelul acestuia situându-se, în prezent, între 7 şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi între 1,8 şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. „Având în vedere evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare în perioada mai 2008 - februarie 2012, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, era necesară actualizarea nivelului alocaţiilor de hrană. Propunerile privind nivelul alocaţiilor de hrană sunt între 9,5 şi 17 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi 2,5 şi 16 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni”, susţin reprezentanţii MS. Tot specialiştii ministerului subliniază că această creştere se încadrează în bugetele de venituri şi cheltuieli pentru unităţile sanitare. Autorităţile locale care deţin management spitalicesc, prin hotărâri de consiliu, pot creşte baremul stabilit prin hotărârea de guvern, dar vor suporta majorările din bugetele proprii. Şi persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare. Reamintim că, încă din luna martie a anului trecut, administratorii bucătăriilor spitalelor din ţară anunţau închiderea unităţilor, în condiţiile în care valoarea alocaţiei de hrană pentru bolnavii spitalizaţi nu a mai fost modificată, în ciuda faptului că preţurile alimentelor au explodat. „Ne este aproape imposibil să mai asigurăm hrana potrivit dietelor dieteticienilor cu banii alocaţi, pe zi, pentru un bolnav. Numai o pâine costă 1,5 lei, iar un kilogram de cartofi, 3,5 lei. Trebuie luate măsuri de urgenţă”, era declaraţia administratorului Serviciului de bucătărie (externalizat) al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Petre Preda. Chiar dacă a anunţat că dacă nimeni nu va lua o decizie va pune lacătul pe uşa bucătăriei, acest lucru nu s-a întâmplat. Au fost însă făcute eforturi mult prea mari pentru ca hrana pacienţilor să fie gustoasă şi hrănitoare. Nu de puţine ori, pentru ca bolnavii să fie hrăniţi corespunzător, administratorii punctelor alimentare au fost nevoiţi să pună bani din buzunar. “N-avem ce face. Nu ne putem încadra în valorile respective. Este imposibil”, a spus Preda.



12