„Valurile interioare“ ale lui Gabriel Lungu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziţie de sculptură

„Valurile interioare“ ale lui Gabriel Lungu

Cultură 05 August 2013 / 00:00 57471 accesări

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, arta face... valuri prin sculpturile realizate în lemn de Gabriel Lungu, artist autodidact. Imobilizat într-un scaun cu rotile, lui Gabriel Lungu nu-i place să vorbească despre sine, convins că cei mai buni ambasadori ai săi sunt lucrările sale.

PRIMA EXPOZIŢIE, DUPĂ 20 DE ANI „Am realizat aceaste lucrări timp de 20 de ani, după documente grafice, după nişte fotografii mai vechi. Lucrez în stejar, salcâm, mai puţin tei. Ideea de a ciopli am luat-o de la George Culea, sculptor din Eforie Nord. Prefer să cioplesc în lemn, deoarece în situaţia mea (n. r. scaunul cu rotile) e mai greu să stai în praf de marmură, prefer aşchiile de lemn”, a spus Gabriel Lungu.

Zvelte, înălţându-se spre cer - „Mitul Zburătorului” sau „Scări convergente” - sau telurice, revendicându-şi vitalitatea pământului - „Sămânţă la final” sau „Clepsidră defectă” -, sculpturile lui Gabriel Lungu sunt deosebit de expresive, semn că artistul a ajuns la maturitate artistică. Mai mult, lucrările reunite în cadrul primei expoziţii personale, cu titlul „Valuri interioare”, împrumutat de la una dintre sculpturi, transmit zbuciumul său interior. Vernisajul expoziţiei cu vânzare - preţuri cuprinse între 100 şi 800 de euro - a avut loc sâmbătă, în prezenţa artistului, a lect. univ. dr. Gheorghe Caruţiu, a criticului de artă Costin Antonescu şi a lui Bogdan Boeru, din partea Asociaţiei „Farul Ospitalier”.

PERSEVERENŢĂ ŞI MATURITATE ARTISTICĂ „Gabriel Lungu se află la maturitatea artistică. Deşi este autodidact, el dovedeşte o implicare „corectă” în artă. Chiar dacă nu a făcut studii de specialitate, el a făcut studii personale după operele lui Brâncuşi şi cele ale lui Mattis Teutsch”, a apreciat cunoscutul artist dobrogean Gheorghe Caruţiu, lector la Universitatea „Ovidius”. Există o diversificare de tematici în abordarea lui Gabriel Lungu, ceea ce este şi bine, este şi rău, deoarece într-o expoziţie personală trebuie să pui accentul pe o anumită temă, pentru ca expoziţia să fie unitară”, a mai spus pictorul Gheorghe Caruţiu.

„Apreciez munca şi tenacitatea artistului, efortul lui de a realiza această expoziţie personală şi am convingerea că mergând pe această cale, cu credinţă, dăruire şi perseverenţă, Gabriel va avea un viitor frumos”, conchide lect. univ. dr. Gheorghe Caruţiu.

Taguri articol


12