Vameşii transnistreni au sechestrat urnele de vot destinate secţiei de votare de la Corjova, satul natal al preşedintelui Vladimir Voronin şi una dintre cele cinci localităţi situate pe malul strîng al Nistrului, controlat de Tiraspol, dar aflate sub jurisdicţia Chişinăului. Alegerile locale din Corjova, din 3 şi 17 iunie 2007, au fost compromise din cauza violenţelor organizate de către reprezentanţi ai miliţiei transnistrene şi a ocupării militare a secţiei de votare din Corjova. Un comunicat de presă al organizaţiei pentru protecţia drepturilor omului Promo-LEX, membră a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte 2009, care monitorizează procesul electoral în regiunea transnistreană, spune că incidentul este doar primul pas dintr-o acţiune mai amplă de intimidare şi tensionare a situaţiei înaintea scrutinului parlamentar din 5 aprilie, pentru a nu admite accesul cetăţenilor din regiune la votare.
Comunicatul Promo-LEX spune că joi, la ora 11.00, la pretinsul post vamal din apropierea satului Pohrebea, raionul Dubăsari, a fost oprit automobilul ce transporta urnele de vot destinate secţiei de votare numărul 5 din Corjova (Circumscripţia nr.15 Dubăsari). Primarul de Corjova, Valeriu Miţul, prezent la faţa locului şi şoferul automobilului, Oleg Cernatu, au fost privaţi de libertate timp de aproximativ patru ore, la presupusul post vamal. Observînd că mărfurile transportate sînt urne de vot, destinate viitoarelor alegeri parlamentare din 5 aprilie, colaboratorii acestui pretins serviciu vamal au cerut primarului să achite contravaloarea bunurilor transportate. La refuzul acestuia, vameşii transnistreni au declarat că bunurile vor fi sechestrate, iar în privinţa şoferului va fi întocmit proces-verbal. În acest răstimp, primarul de Corjova şi şoferul automobilului, Oleg Cernatu, au fost reţinuţi pe teritoriul postului de control, urnele de vot fiind expuse la vedere, cu scopul de a intimida şi avertiza toate persoanele care au trecut prin ”vamă”. ”Astfel, regimul separatist de la Tiraspol a oferit un semnal clar populaţiei din regiune că nu va tolera desfăşurarea civilizată a scrutinului electoral în zona de securitate şi în întreaga regiune”, apreciază Promo-LEX. Insistenţele primarului Valeriu Miţul, care a propus ca automobilul şi urnele să se întoarcă la Chişinău pentru a evita incidentele neplăcute şi care a declarat că şoferul nu are nicio atribuţie în acest caz, au fost ignorate. În urma incidentului, vameşii au sechestrat urnele de vot, iar şoferului i-a fost întocmit proces-verbal ”pentru comiterea unor abateri vamale”, se mai spune în comunicatul Promo-LEX.
Asociaţia Promo-LEX condamnă acţiunile abuzive şi ilegale ale colaboratorilor structurilor vamale ale administraţiei ilegale de la Tiraspol în legătură cu limitarea dreptului la libera circulaţie şi sechestrarea urnelor de vot destinate secţiei electorale din satul Corjova. Promo-LEX susţine că a făcut publice, în repetate rînduri, diverse situaţii ce dovedesc abuzuri ale reprezentanţilor organelor ilegale din regiune.
Partidul Social-Democrat din R. Moldova, condus de fostul premier Dumitru Braghiş, propune o nouă soluţie pentru conflictul transnistrean: cedarea Transnistriei în concesiune Rusiei, pentru 30 de ani, în contul datoriilor moldovene faţă de Moscova!